Vijesti

Vježba „Trenutni odgovor 23“ – Dan visokih zvanica


Na glavnom poligonu za obuku „Manjača“ trećeg dana vježbe „Trenutni odgovor 23“, u dana 31. maja 2023. godine, upriličen je Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici Batalјonske grupe lake pješadije (BGLP) predstavili osnovne elemente vježbe koji se ocjenjuju.

Prezentaciji borbenih sposobnosti Batalјonske grupe lake pješadije prisustvovali su ministar odbrane BiH Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande generalmajor Radovan Ilić, te komandanat Komande za  Obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki koji je ujedno i direktor vježbe.

Ova vježba predstavlјa ocjenjivanje operativnih sposobnosti Batalјonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH koja se realizuje putem nacionalnog  „OCC E&F“ koncepta ocjenjivanja po NATO standardu. Da bi ovo bilo moguće,  ZŠ OS BiH u saradnji sa KOiD-om je realizovao i prvi domaći kurs „OCC E&F“ ocjenjivača, koji će završetkom vježbe biti certifikovani od strane NATO-a i tako povećati bazen ocjenjivača OS BiH. Također ovo je bio i prvi put da je BGLP OS BiH obavljala ovakvu vježbu na  improvizovanom poligonu za ratovanje u urbanoj sredini.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez  u svom obraćanju istakao  je da оvom i sličnim vježbama,  put OS BiH u dostizanju NATO standarda ide uzlaznom putanjom i stepen interoprabilnosti sa NATO-om je svakim danom sve veći. Prisutnima se obratio i direktor vježbe, brigadir Slaven Blavicki koji je goste upoznao sa organizacijom direktorijata i procesom vođenja vježbe, te izrazio zadovolјstvo dinamikom realizacije same aktivnosti.

Načelnik ZŠ OS BiH general Mašović je istakao da se ovom vježbom „ Trenutni Odgovor 23“ jasno pokazuje opredjeljenost da se dostignuti nivo operativnih sposobnosti mora održavati ali i dalje podizati.

Vježba  ''Trenutni odgovor 23'' se završava 01.06.2023.godine., a 02.06.2023.g. će biti realizovana analiza sprovedene vježbe. 

25 FOTO GALERIJA