Vijesti

Pripadnici MO i OS BiH na Međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću u Lurdu


U organizaciji Vojnog ordinarijata u BiH i Ministarstva odbrane BiH pod geslom „Daruj nam mir“, u periodu od 16. do 23. maja 2017. godine pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH katoličke vjeroispovijesti hodočastili su u Međunarodno marijansko svetište Lurd, R. Francuska.

Pripadnici Oružanih snaga BiH s drugim vojnicima i redarstvenicima iz 41 zemlje svijeta tradicionalno su, po 18. put, učestvovali na 59. Međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, pripadnici hrvatskog naroda Vojske Federacije BiH, a danas kao djelatnici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Grupu hodočasnika predvodili su vojni biskup Tomo Vukšić, izaslanik ministrice odbrane načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, brigadni general Ivica Jerkić koji je ujedno bio i komandant postroja, šef kabineta ministrice odbrane BiH Josip Rajić, savjetnica ministrice odbrane BiH Marija Zelenika, generalni vikar don Željko Čuturić i vojni kapelani Oružanih snaga BiH. Na ovogodišnjem vojnom hodočašću, učestvovao je i „Prvi bend vojnog orkestra OS BiH“.

Međunarodno vojno hodočašće u Lurdu započelo je u godinama nakon Drugog svjetskog rata, upravo zbog želje da se među, do tada zaraćenim vojskama i razjedinjenim narodima, uspostavi mir i izgrade mostovi povjerenja. „Ta potreba stvaranja mira, povjerenja i savezništva i danas u Lurdu okuplja brojne vojske svijeta. Ovdje se, na poseban način, univerzalne ljudske poruke mira spajaju s potrebom čuvanja mira kao osnovnom misijom vojski. Ovo je jedino mjesto na svijetu i jedini međunarodni događaj na kojem tokom godine pripadnici Oružanih snaga BiH, pod službenom zastavom Bosne i Hercegovine i u službenim vojnim uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, učestvuju zajedno s drugima iz cijeloga svijeta na jednom međunarodnom događaju. Osim zadovoljenja svojih vjerskih potreba, oni i na ovaj način prezentuju i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine kojima pripadaju.

Hodočašće je obuhvatilo brojna euharistijska slavlja, klanjanja, blagoslov bolesnika, procesiju sa svijećama, svete mise na brojnim jezicima, kao i odavanja počasti svim vojnicima poginulima u ratovima.

17 FOTO GALERIJA