Vijesti

Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH dobio vrijednu donaciju


Oružane snage BiH su danas 26.05.2017. godine dobile dva nova psa za otkrivanje mina od strane Regionalnog centra Norveške narodne pomoći za Jugoistočnu Evropu. Donaciju od dva psa osiguralo je Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške u okviru Plana za jačanje kapaciteta Norveške narodne pomoći Deminerskom bataljonu OS BiH.

Ovoj ceremoniji su prisustvovali ispred MO i OS BiH zamjenik komandanta OK za resurse brigadni general Ivica Jerkić sa saradnicima, regionalni direktor NPA za Jugoistočnu Evropu Darvin Lisica i direktor Švicarske agencije za razvoj i saradnju Ambasade u BiH Barbara Daetwyler Scheuer.

Regionalni direktor NPA za Jugoistočnu Evropu Darvin Lisica istakao je da je ovaj čin primopredaje pasa Deminerskom bataljonu i OS BiH samo jedna od aktivnosti Plana za jačanje kapaciteta MO, odnosno Deminerskog bataljona OS BiH u oslobađanju područja u BiH zagađenim minama, kasetnom municijom i drugih eksplozivnih ostataka iz rata.

Direktor Švicarske agencije za razvoj i saradnju Ambasade u BiH Barbara Daetwyler Scheuer kazala je kako se nada da će ova donacija biti od velike pomoći u čišćenju miniranih terena u narednom periodu, te izrazila nadu da će se uspješna saradnja nastaviti u budućnosti.

Obraćajući se prisutnim, general Jerkić je izrazio zahvalnost Vladi Kraljevine Norveške na vrlo uspješnoj dosadašnjoj saradnji i pomoći koju ona već godinama pruža OS BiH. Naglasio je da će donacija pasa za otkrivanje mina biti od velike pomoći za povećanje kapaciteta deminiranja u 2017. godini.

S obzirom na to da mine predstavljaju najveću opasnost za stanovnike BiH, kad se gleda s aspekta sigurnosti, ova donacija je za OS BiH itekako vrijedna, kada je u pitanju povećanje kapaciteta Deminerskog bataljona, a i u mnogome će pomoći u akciji uklanjanja preostalih mina na području BiH.

10 FOTO GALERIJA