Vijesti

Oružane snage BiH učestvovale na Izviđačkom izazovu u Estoniji


Pripadnici OS BiH učestvovali su na „Admiral Pitka Recon Challenge" (Izviđački izazov/takmičenje), koji se održao u periodu od 01. do 04. augusta 2017. godine u Pärnuu (Estonija). Na spomenutom takmičenju učestvovalo je 11 zemalja s 28 četveročlanih izviđačkih timova.

Admiral Pitka Recon Challenge jedan je od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja u svijetu. OS BiH prvi put su učestvovale s jednim timom, kao i s predstavnikom u mješovitom timu OS BiH/EST/USA (Trilateralni tim, sastavljen od vojnika iz MDNG-a, estonske odbrane (Kaitseliit) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine). Oba tima uspješno su završila takmičenje i prešla ciljnu liniju, dok nekim timovima to nije pošlo za rukom.

Tim od sedam pripadnika Oružanih snaga BiH predvođen majorom Akifom Smajićem, nakon kratkih priprema u kasarni „Rajlovac“ i na poligonu u Pazariću, uspješno je završio takmičenje, te postao prvi međunarodni tim koji je završio takmičenje na prvom učešću u ovom događaju.

Bez odmora i spavanja, s prijeđenih oko 150 km, četiri dana kroz gustu i vlažnu šumu u Pärnuu (Estonija), napadani od strane suprotstavljenih snaga koji ispituju sposobnost učesnika da se taktički pomjeraju kroz težak teren, izbjegavajući kontakt s neprijateljskim snagama, vojnim ili civilnim, savlađivanjem prirodnih i vještačkih prepreka, borbom na različitim sistemima opreme/oružja i rješavanjem zadataka na određenim mjestima, održavajući prisebnost dovoljno dugo da bi se prešlo preko ciljne linije, pripadnici OS BiH kompletirali su Izviđački izazov 2017.

12 FOTO GALERIJA