Vijesti

Lokalizovan požar u selima Mrkonjići i Tulje


Zajedničkom intervencijom pripadnika Civilne zaštite Trebinje, Šumskog gazdinstva Trebinje, Vatrogasnog društva Trebinje i pripadnika Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine uspješno je lokalizovan požar u rejonu sela Mrkonjići i Tulje općina Trebinje.

U dvodnevnoj borbi s vatrenom stihijom pripadnici 2. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade uspjeli su da odbrane selo Tulji. Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje gospodin Tripo Ćuk u obraćanju medijima istakao je: „Snaga požara bila je velika i vatra se širila brže nego kada bi čovjek trčao. Najkritičnije je bilo u noći između 08. i 09. augusta kada je vatra zaprijetila kućama u selu Tulji. Uz nesebičnu pomoć pripadnika 2. pješadijskog bataljona uspjeli smo da odbranimo kuće i materijalna dobra mještana ovoga sela. Borba s vatrenom stihijom je trajala cijelu noć. Pripadnici vojske dali su sve od sebe u borbi s vatrom koja je gutala sve pred sobom. Ovim putem im se zahvaljujem na nesebičnoj pomoći.“

Tokom drugog dana borbe s vatrenom stihijom, požarište je obišao načelnik štaba 4. pješadijske brigade brigadir Senad Memić i komandant 2. pješadijskog bataljona major Nebojša Ivezić. Tom prilikom brigadir Memić je čestitao potporučniku Marku Spasojeviću i ostalim pripadnicima jedinice na uspješno realizovanoj misiji, te zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice sagledao mogućnosti unapređenja dalje saradnje vezane za aktivnosti pružanja pomoći prilikom elementarnih nepogoda. Major Ivezić je istakao da ovo nije prvi put da se pripadnici 2. pješadijskog bataljona angažuju u borbi protiv vatrene stihije na području Hercegovine i da će i dalje biti u spremnosti da pomognu lokalnim zajednicama gdje god zatreba.