Vijesti

Delegacija Međunarodnog vojnog štaba (IMS) NATO štaba u Bruxellesu u posjetu ZŠ OS BiH


Zamjenik komandanta Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Mirko Tepšić, sa saradnicima, 2. oktobra 2017. godine primio je u posjetu delegaciju Međunarodnog vojnog štaba (IMS) NATO štaba u Bruxellesu, na čelu sa zamjenikom načelnika Odjeljenja za sigurnosnu saradnju IMS-a brigadnim generalom Marianom Jeleniewskim i komandantom NATO štaba u BiH brigadnim generalom Robertom A. Hustonom.

Delegaciju Međunarodnog vojnog štaba NATO štaba u Bruxellesu su prezentovani najvažniji podaci procesa saradnje s NATO-m u oblasti obuke kao i rezultati ove saradnje.

Istaknut je doprinos OS BiH u operacijama podrške miru u svijetu kroz operacije vođene od NATO, UN i EU, kako kroz trenutni angažman, tako i kroz ukupno učešće svih prethodnih godina. Govorilo se o doprinosu pripadnika OS BiH civilnim vlastima u gašenju požara tokom ljeta ove godine. Predočeno je trenutno stanje i planovi OS BiH vezani za razvoj deklarisanih sposobnosti kao dio koncepta operativnih sposobnosti (OCC E&F).

General Jeleniewski je izrazio zadovoljstvo saradnjom i čestitao OS BiH na postignutim rezultatima kao i ambicioznim planovima za budućnost.

Također je naglasio da će NATO i dalje podržavati OS BiH te da ima još prostora za unaprjeđenje ove saradnje.

4 FOTO GALERIJA