Vijesti

Posjeta visoke delegacije Oružanih snaga Republike Hrvatske Oružanim snagama BiH


U okviru Plana bilateralne saradnje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč sa saradnicima, 04. oktobra 2017. godine u Domu OS BiH u Sarajevu, primio je u službenu i prijateljsku posjetu visoku vojnu delegaciju Oružanih snaga R. Hrvatske, na čelu sa načelnikom Generalštaba OS R. Hrvatske generalom zbora Mirkom Šundovim.

Sastancima i razgovorima vojnih delegacija prisustvovao je vojni ataše R. Hrvatske u BiH brigadir Marin Gregorović. Tokom sastanka težišno se razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji. Razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima u oružanim snagama, kao i načinima za nastavak i unapređenje zajedničkih oblika saradnje oružanih snaga dvije susjedne i prijateljske zemlje.

Tom prilikom, u izjavi za medije general Jeleč se zahvalio OS R. Hrvatske na dosadašnjoj saradnji koja je bila sadržajna, konkretna i s jasnim pravcima djelovanja, te dodao da se ona „kontinuirano realizira od samog početka osnivanja Oružanih snaga BiH i predstavlja važan faktor izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti kako u regionu tako i na cijelom području jugoistočne Evrope, te ju je potrebno nastaviti jačati kroz aktivnosti kakve su zajedničke vojne vježbe.“

Tokom obraćanja general Šundov je naglasio kako je ova posjeta potvrda dobre saradnje, а pоdrška susjeda od velikog značaja. Rezultati saradnje vidljivi su kroz različite zajedničke aktivnosti, a posebno kroz zajedničko učešće u operacijama podrške miru, poput one u Afganistanu, gdje vojni policajci iz Hrvatske i BiH blisko sarađuju.

Istog dana visoka vojna delegacija OS R. Hrvatske posjetit će MO BiH i tom prilikom sastati se s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš i njenim zamjenicima. U popodnevnim satima delegacija OS R. Hrvatske će posjetiti kasarnu OS BiH u „Rajlovcu“, gdje će prisustvovati vježbi “Reakcija EOD tima na otkrivanje improviziranih ubojitih sredstava (IED)“, a u cilju sagledavanja kapaciteta i mogućnosti za OS R. Hrvatske, da svoje pripadnike upućuju i obučavaju u Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava OS BiH u budućem periodu.

U okviru plana posjete, drugog dana vojna delegacija OS R. Hrvatske će posjetiti i 4. pješadijsku brigadu OS BiH na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini kao i kulturno-historijske i vjerske znamenitosti BiH u Mostaru, Čapljini i Međugorju.

Posjeta najodgovornijih ljudi Oružanih snaga Republike Hrvatske OS BiH još jedna je potvrda uspješnog prijateljstva susjednih zemalja i garant daljnje saradnje i podrške Republike Hrvatske i njenih Oružanih snaga našoj zemlji.

18 FOTO GALERIJA