Vijesti

Završetak 2. klase Osnovne podoficirske obuke


U prisustvu zvanica u Centru za profesionalni razvoj/KOiD-e na lokaciji kasarne „Travnik” u Travniku 29.11.2017. godine uspješno je završena Osnovna podoficirska obuka za 23 kandidata i 2 kandidatkinje na obuci za podoficire Oružanih snaga BiH.

Završetku osnovne podoficirske obuke prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, komandant Komande za podršku generalmajor Husein Tursunović, brigadni general Ivica Jerkić, predstavnik Ministarstva odbrane BiH gospodin Enes Hadrović, te ostale zvanice iz OS BiH.

Uvodnim riječima prisutnima se obratio komandant Centra za profesionalni razvoj pukovnik Edin Ramić koji je prisutne upoznao s aktivnostima u centru koje su obilježile ovu godinu.

Pukovnik Ramić je iznio podatke da je kroz Centar za profesionalni razvoj u 2017. godini prošlo 811 kandidata-polaznika, a oko 1.200 lica je testirano iz poznavanja stranih jezika, što predstavlja impozantan broj, a posebno naglašavajući činjenicu da se krajem sedmice osigurava popuna OS BiH s 92 mlada potporučnika i vodnika. Pukovnik Ramić se zahvalio u ime komande CPR-a i u lično ime, svima onima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ove obuke, kandidatima, komisiji za izbor i prijem kandidata, instruktorima CPR-a i pretpostavljenoj komandi koja je pružila podršku. Na kraju pukovnik Ramić je novim vodnicima zaželio uspješnu podoficirsku karijeru i puno zdravlja i sreće u životu.

Čestitajući vodnicima uspješan završetak obuke i proizvođenje u prvi podoficirski čin OS BiH načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč je naglasio da se mnogo uradilo u procesu reforme do danas u OS BiH. General Jeleč posebno je istakao da je podmlađivanje i popuna oficirskih, podoficirskih i vojničkih mjesta u budućnosti prioritetan zadatak. General Jeleč se zahvalio svim partnerima koji pomažu realizaciju ovakvih projekata, a posebno na zalaganju i profesionalnom odnosu pripadnika Komande obuke i doktrine OS BiH, koji su još jednom uspjeli izvršiti dodijeljeni zadatak.

Na kraju svoga govora general Jeleč je poručio da će Oružane snage BiH u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH nastaviti s podmlađivanjem personala u cilju jačanja operativne spremnosti i ukupnih sposobnosti OS BiH kao ravnopravan i kredibilan partner na našem euro-atlantskom putu.

Na kraju ceremonije najboljim polaznikom u oblasti fizičke spremnosti proglašena je vodnik Tamara Lozo dok je najbolji polaznik u općem uspjehu bio Stefan Bećarević.

U svome obraćanju najbolji polaznik Stefan Bećarević je izjavio da mu je čast i zadovoljstvo da se obrati u ime druge klase kandidata, da se od danas njihova uloga mijenja.

„Od ovoga trenutka smo na usluzi državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Kao vođe, suočavat ćemo se s najtežim izazovima i donositi teške odluke. Sve što budemo radili, radit ćemo časno, pošteno i odgovorno s mnogo elana i entuzijazma.”

Nakon uspješne realizacije druge klase Osnovne podoficirske obuke u Oružanim snagama BiH mladi vodnici se javljaju na svoju prvu podoficirsku dužnost u jedinice Oružanih snaga BiH.

15 FOTO GALERIJA