Vijesti

Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 4. pješadijske brigade OS BiH u misiju podrške miru “Odlučna podrška“ u IR Afganistan


U kasarni „Božan Šimović“ Čapljina, 04.12.2017. godine, održana je ceremonija svečanog ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 4. pješadijske brigade OS BiH u misiju podrške miru “Odlučna podrška“ u IR Afganistan.

Ispraćaju su prisustvovali zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenikom ministra odbrane gospodinom Seadom Jusićem i načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Antom Jelečem. Također, ispraćaju su prisustvovali i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici NATO-a i EUFOR-a u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor OS BiH i predstavnici komandi i jedinica Oružanih snaga BiH te porodice.

Obraćajući se pripadnicima 4. pbr OS BiH, koji odlaze u mirovnu misiju “Odlučna podrška”, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč je rekao: “Oficiri, podoficiri i vojnici, izuzetno cijenimo vašu spremnost i odluku da učestvujete u mirovnim misijama i time doprinesete uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Vaše angažovanje u ovoj plemenitoj misiji čini nas ponosnim, ali i nameće obavezu da kao oružane snage u cjelini uradimo sve kako bi svoj zadatak izvršili kvalitetno i u potpunosti. Siguran sam se da ste u potpunosti spremni da profesionalno izvršite predstojeće zadatke, dostojanstveno predstavite, ne samo Oružane snage BiH, nego i državu BiH sa svim njenim vrijednostima. Vaš profesionalni odnos prema povjerenim zadacima garancija je da će naši pripadnici ostati istinski ambasadori BiH u svijetu.”

Domaćin svečanosti, komandant 4. pbr brigadni general Tomo Kolenda, istakao je važnost obuke koja se realizuje u 4. pbr te naglasio potpunu osposobljenost i spremnost pripadnika ove jedinice za izvršenje zadatka u Afganistanu. Također, svim pripadnicima jedinice je poželio uspješno izvršenje misije i predstavljanje Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH.

 

23 FOTO GALERIJA