Vijesti

Oružane snage BiH od danas bogatije za 67 mladih oficira


Na svečanosti, koja je organizirana 6. decembra 2017. godine u Domu Oružanih snaga BiH, upriličena je svečana zakletva IV klase mladih oficira iz civilstva koji su uspješno završili osnovnu oficirsku obuku i potpisali svoj prvi profesionalni ugovor, te stupili na službu u Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Mirko Tepšić i generalmajor Senad Mašović, komandant Štaba NATO u Sarajevu Robert Huston, generali Oružanih snaga BiH, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović, predstavnici Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici EUFOR-a u BiH, visoki zvaničnici MO i OS BiH, predstavnici vojnodiplomatskog kora akreditirani u BiH te članovi porodica mladih oficira OS BiH.

Nakon što je prije godinu dana na dužnost stupila III klasa oficira primljenih iz civilstva, ovo je četvrti put da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH iz sopstvenih kapaciteta, ali uz pomoć Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Štaba NATO-a u Sarajevu, odabiru, obrazuju i obučavaju mlade, visoko obrazovane kadrove koji se primaju u profesionalnu vojnu službu u početnom činu potporučnika OS BiH.

Svečanu zakletvu danas je položilo osam djevojaka i 59 mladića koji će u narednom periodu sa ostalim pripadnicima OS BiH činiti okosnicu i uzdanicu profesionalizma i uspješnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je tokom svoga obraćanja kazala: „Zakletvom koju ste upravo položili, vi postajete dio elite Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Vi postajete budući komandiri naših jedinica i naši vojni lideri za ove, ali i naredne decenije.” Ona je ovom prilikom naglasila i činjenicu da se prijem oficira iz civilstva realizira na osnovu najviših standarda koji vrijede u zemljama članicama evroatlantske porodice kojima teži i naša zemlja, što je garancija dostizanju potrebnih standarda i najvećeg stepena kompatibilnosti sa snagama NATO-a. „Danas za vas počinje novo poglavlje. Želim da se brzo prilagodite novim okolnostima i uslovima života. Etičnost i pravednost, međusobna tolerancija, razumijevanje, uvažavanje različitosti i poštivanje običaja drugih će, pored vojničkih vještina, biti vaša svakodnevna obaveza”, istakla je u svom obraćanju ministrica Marina Pendeš.

Ministrica Marina Pendeš je na kraju čestitala mladim potporučnicama i potporučnicima i njihovim porodicama, zaželjela im uspjeh u karijeri, kao i uspjeh na profesionalnom i ličnom planu, te se zahvalila partnerima u ovom projektu Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH i Štabu NATO-a u Sarajevu na svesrdnoj pomoći, što je pokazatelj stvarnog partnerstva i opredijeljenosti za evropsku i evroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Načelnik ZŠ OS BiH Anto Jeleč u obraćanju prisutnima kazao je: „Završetkom obuke, koja nije bila jednostavna i laka, stekli ste znanja i savladali vještine koje najmlađi oficiri moraju posjedovati. Završili ste tek jedan dio vašeg obučavanja, a drugi će trajati do kraja vašeg službovanja.”

General Jeleč se ovom prilikom obratio i članovima porodica mladih oficira te rekao kako oni mogu biti ponosni što su njihove kćeri i sinovi izabrani da učestvuju u ovom važnom projektu po svoju zemlju i njene Oružane snage, te izrazio očekivanje da će ovi mladići i djevojke i u budućnosti imati potrebnu podršku svojih porodica kao što je to bilo i do sada.

Načelnik ZŠ OS BiH je na kraju poručio: „Sve što radite uvijek neka bude časno, pošteno i odgovorno. Zapamtite da je čast i velika odgovornost biti oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.”

Prisutnima se, također, obratila kao najuspješnija polaznica IV klase oficira OS BiH potporučnica Gordana Ognjenović, koja je istakla da je velika čast biti oficir OS BiH te da se uloga ovih mladih ljudi ovim činom mijenja i postaje veća i odgovornija.

Ona je naglasila činjenicu da su oni od ovog trenutka u službi države BiH i njenih građana, te da je njihov primarni zadatak da uspješno odgovore svim izazovima i zadacima u sklopu misije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

29 FOTO GALERIJA