Vijesti

Kvalifikacioni test za kandidate za učešće na takmičenju “2018 Best Warrior Competition“


U sklopu selekcije kandidata za učešće na takmičenju “Best Warrior Competition“, 1.2.2018. godine u Centru za osnovnu obuku u Pazariću održan je kvalifikacioni test za 20 pripadnika OS BiH.

Tokom kvalifikacionih testiranja, kandidati za učešće na takmičenju prolaze kroz više disciplina koje predstavlјaju kombinaciju testova fizičke spremnosti, vojničkih vještina i poznavanja engleskog jezika. Kvalifikacijskom testiranju pristupili su pripadnici koji su prethodno ispred matičnih jedinica selektovani kao najbolji kandidati, te kao takvi upućeni su na konačno testiranje za izbor najboljih kandidata koji će predstavljati OS BiH na ovom prestižnom takmičenju.

Takmičenje za izbor najbolјeg vojnika Nacionalne garde Savezne Američke Države Merilend se održava po programu M2M i predstavlja jedno od najvažnijih takmičenja u kalendaru vojnih takmičenja Nacionalne garde Merilend.

Takmičenje za izbor najbolјeg vojnika je takmičenje međunarodnog karaktera koje pruža mogućnost saradnje i razmjene iskustava sa savezničkim i partnerskim zemljama. Ove godine pripadnici OS BiH će, kao takmičari, po treći put učestvovati u takmičenju “Best Warrior Competition“, što će ujedno biti prilika za provjeru spremnosti i uvježbanosti pripadnika Oružanih snaga.  Cilj takmičenja je da učesnici pokažu spremnost i znanje vojničkih vještina kao i stepen psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadataka pod visokim stepenom tjelesnog opterećenja. Također, natjecanje je spoj sporta i temeljnih vojničkih vještina kako bi se podigao nivo takmičarskog i sportskog duha uz istodobni razvoj zajedništva i međuljudskih odnosa te isticanje najboljih da pokažu stečene vještine.

Pripadnici OS BiH su na prethodnim takmičenjima postizali veoma zapažene rezultate i nagrađivani su od strane komandanta Nacionalne garde Merilend, te su tako dostojanstveno predstavljali Oružane snage BiH i državu Bosnu i Hercegovinu.

Izboru kandidata za učešće na takmičenju, pored instruktora i ocjenjivača, prisustvovali su i predstavnici ZŠ OS BiH, Ambasade SAD u Sarajevu, te predstavnici Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH.

7 FOTO GALERIJA