Vijesti

General Jeleč ispratio oficire OS BiH u UN mirovnu misiju


Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč 7. januara 2018. godine u ZŠ OS BiH upriličio je prijem za oficire Oružanih snaga BiH koji će tokom ovog mjeseca biti upućeni u UN misiju u Republiku Mali- MINUSMA.

U multidimenzionalnu integriranu stabilizacijsku misiju UN-a u Republiku Mali, odlaze dva oficira OS BiH s mandatom od 12 mjeseci. Štabni oficiri OS BiH bit će angažovani u sastavu Multinacionalne komande Misije UN-a u Republici Mali, sa zadatkom obavljanja štabnih dužnosti, a u skladu s važećim mandatom i rezolucijom UN-a.

Tokom prijema i razgovora s oficirima general Jeleč je istakao: “Odlazak iz svoje domovine uvijek je težak, pogotovo kad misija nosi određene rizike i izazove gdje će te obavljati odgovorne dužnosti. Rad u misiji bit će veliki izazov za vas, kako na ličnom tako i profesionalnom planu, budući da će te zadatke izvršavati u međunarodnom okruženju, na nepoznatom terenu, u nepovoljnim klimatskim uslovima i daleko od svojih najmilijih. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti, budite profesionalni i odgovorni prilikom izvršenja zadataka, brinite o svom zdravlju i svojoj sigurnosti. Tako ćete u najboljem svjetlu predstaviti sebe, Oružane snage i državu Bosnu Hercegovinu.“

Odlukom predsjedništva BiH od 6. marta 2014. godine pripadnici OS BiH učestvuju u multidimenzionalnoj integriranoj stabilizacijskoj misiji UN-a u Republici Mali pod nazivom „MINUSMA“. Ovo je četvrta rotacija pripadnika OS BiH u misiji UN-a u Republici Mali, a do sada je kroz ovu misiju prošlo ukupno 6 pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su za profesionalno izvršavanje svojih zadataka dobili niz pohvala i odlikovanja od međunarodnih, kako vojnih tako i civilnih institucija.

Upućivanje pripadnika OS BiH u ovu UN misiju je vrlo značajno što predstavlja potvrdu i priznanje da je Bosna i Hercegovina spremna doprinositi zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici u svijetu.

4 FOTO GALERIJA