Vijesti

Posjeta zamjenika komandanta Američke kopnene vojske za Europu Oružanim snagama BiH


Zamjenik komandanta Američke kopnene vojske za Europu generalmajor John Gronski, 13. februara 2018. godine posjetio je Bosnu i Hercegovinu te se u Domu OS BiH susreo sa zamjenicima načelnika ZŠ OS BiH generalmajorima Senadom Mašovićem i Mirkom Tepšićem.

U sastavu delegacije Američke KoV za Europu koju je predvodio general Gronski bili su vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Mark Karas i šef Ureda za odbrambenu saradnju Američke Komande za Europu pukovnik Corey Shea.

Nakon poželjene dobrodošlice u BiH, generalmajor Mirko Tepšić upoznao je generala Gronskog s aktivnostima Oružanih snaga BiH koje se tiču vojnih vježbi u BiH te međunarodnim vježbama na kojim su učestvovali pripadnici OS BiH izdojivši vježbu REGEX čiji domaćin su bile Oružane snage BiH. Također, general Tepšić upoznao je generala Gronskog s aktivnostima simulacijskog centra Oružanih snaga BiH te značaja simulacijskog sistema JCATS koji se koristi u vježbama koje provode Oružane snage BiH.

Generalmajor Senad Mašović tokom sastanka upoznao je generala Gronskog s trenutnim aktivnostima OS BiH, a posebno se osvrnuo na operacije i obuku u zemlji i inostranstvu, učešće pripadnika OS BiH u mirovnim misijama, modernizaciju i nabavku motornih vozila OS BiH i bilateralnu vojnu saradnju sa SAD.

Razgovori generala bili su detaljniji o temama budućih izazova i saradnje posebno u oblastima međunarodne vojne saradnje na polju vojne edukacije, zajedničkih vježbi te iznalaženje različitim modalitetima saradnje između OS BiH i Američkih snaga u Europi, a koje se tiču povećanja stepena interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH.

Sjedinjene Američke Države važan su partner BiH, a kada je riječ o Oružanim snagama BiH pružaju im punu podršku još od formiranja OS BiH od danas. Program bilateralne vojne saradnje između BiH i SAD manifestira se kroz programe „Vojska – vojsci“ (Mil2Mil), „Međunarodnu vojnu edukaciju“ (IMET), te kroz program „Finansiranja stranih prijateljskih vojski“ (FMF/FMS).

General Gronski naglasio je sljedeće: „imao sam priliku vidjeti vaše pripadnike tokom obuke i vježbi, te se iskreno radujem mogućnostima u kojima ćemo zajednički realizovati vojne vježbe u kojima će zajednički učestvovati naši vojnici. Imate jedan od najboljih simulacijskih centara – što je svakako odlična prilika za realizovanje istih.“

Tokom boravka u BiH i posjeti OS BiH, visoka vojna delegacija Američke kopnene vojske će također posjetiti jedinice Oružanih snaga BiH koje su stacionirane u Sarajevu i Banjaluci.

8 FOTO GALERIJA