Vijesti

Svečano obilježena 13. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 26. godišnjica formiranja Armije RBiH


Svečanoj ceremoniji, koja je održana 13. aprila 2018. godine u kasarni „7. muslimanske brigade“ u Zenici, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, pomoćnici ministra odbrane BiH, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Senad Mašović sa zamjenicima i generalski kor Oružanih snaga BiH.

Također, ceremoniji su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa BiH, Federacije BiH, predstavnici diplomatskog kora u BiH i međunarodnih organizacija i institucija, generali Armije RBiH, predstavnici boračkih organizacija, demobilisani i penzionisani pripadnici ARBiH i OS BiH, predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života, kao i pripadnici OS BiH.

U svom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović između ostalog je istakao: “Vi, pripadnici Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, morate biti ponosni što baštinite tradiciju Armije Bosne i Hercegovine. Isto tako, ponosni trebaju biti i svi nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, i svi oni kojima je ova zemlja u srcu.” Također, govoreći o Oružanim snagama BiH, predsjedavajući Izetbegović je istakao da su “Oružane snage BiH u proteklom periodu odlučno pokazale i dokazale da su ključan i nezamjenjiv partner građanima i civilnim strukturama ove zemlje, spremne da predano čuvaju mir i stabilnost, izvršavaju svoje misije na međunarodnom planu, ali i da priteknu u pomoć ljudima u svim dijelovima ove zemlje kada god je to potrebno, naročito u vrijeme elementarnih nepogoda.”

Komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH pukovnik Kasim Mešić, govoreći o aktivnostima puka, između ostalog je naglasio: “U saradnji sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama kroz podršku personalom i ustupanjem resursa, učešćem u radu organizacionih odbora za obilježavanje značajnih datuma, prisutni smo u svim dijelovima BiH i postali prepoznatljiv faktor u njegovanju identiteta i vojnog naslijeđa Armije i naroda iz kojih ona potiče. Naš zadatak u bliskoj budućnosti je uspostava muzeja i Kluba puka, gdje će se moći okupljati, družiti i baviti različitim naučno-istraživačkim i zabavnim aktivnostima, kako aktivni pripadnici puka tako i svi ostali koji žele i ispunjavaju uslove za članstvo u klubu.”

Nakon ceremonije upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program, a na prigodan način prisutni su se prisjetili onih koji su pali za odbranu BiH.

Tradicionalno, dan prije centralne svečanosti obilježavanja Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i Dana Armije RBiH, 12. aprila u Sarajevu na Šehidskom spomen-mezarju „Kovači“ položeni su vijenci i cvijeće i odata počast svim šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH.

Počast je odata i položeno cvijeće i na mezarju/groblju „Stadion“ Koševo poginulim pripadnicima Armije RBiH islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti.

Također, u muzeju Grada Zenice otvorena je izložba pod nazivom „Domovina u srcu“, koja će trajati do 23. maja 2018. godine.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice formiranja Armije RBiH, u saradnji sa kantonalnim boračkim asocijacijama, a uz prisustvo pripadnika puka, 15. aprila će se odati počast i položiti cvijeće šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH na spomen-obilježjima u Goraždu (BPK), Bihaću (USK) i Mostaru (HNK), a 16. aprila 2018. godine u Olovu (ZDK).

U sklopu obilježavanja godišnjice, na lokacijama kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću, „7.muslimanske brigade“ Zenica i „Kosova“ Foča-Ustikolina, od 5. do 10. aprila organizirani su Dani otvorenih vrata i sportska takmičenja na kojima su bili prisutni učenici osnovnih i srednjih škola, te sportske ekipe.

37 FOTO GALERIJA