Vijesti

Posjeta polaznika Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojske Srbije MO i OS BiH


Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije brigadni general Gojko Knežević, sa saradnicima, primio je u radni posjetu 26. aprila 2018. godine u Domu OS BiH, polaznike VII naraštaja Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojne akademije Vojske Srbije, koje je predvodio načelnik Visokih studija sigurnosti pukovnik Goran Župac. Prijemu je prisustvovao i vojni ataše R. Srbije u BiH kapetan fregate Saša Nikolić.

Posjeta polaznika Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojske Srbije Bosni i Hercegovini i njenim oružanim snagama realizovana je u okviru Plana studijskog putovanja, koje je u razdoblju od 23. do 27.04.2018. godine izvršeno na više lokacija u BiH.

Visoke studije sigurnosti i odbrane su najviši strategijski oblik školovanja visokih oficira u Vojsci Srbije, koji ima internacionalni karakter. Akademsku 2018. godinu studija, pored oficira Vojske Srbije, pohađaju i oficiri iz OS Alžira, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i polaznici iz organa državne uprave i službe Vlade Republike Srbije. Predstavnik OS BiH na studijima je brigadir Nedeljko Kopuz i protunamesnik Vaso Popvić..

Polaznicima studija obratio se general Knežević, poželivši im dobrodošlicu kao i uspješan završetak studijskog putovanja u BiH. U svom obraćanju je naglasio vrlo dobru saradnju MO i OS BiH sa MO i Vojskom Srbije, posebno na planu školovanja i usavršavanja personala.

Ispred polaznika Visokih studija sigurnosti skupu se obratio i pukovnik Župac, koji se u ime Ministarstva odbrane i Vojske R. Srbije kao i Vojne akademije Vojske Srbije, zahvalio domaćinu na srdačnom gostoprimstvu i prihvaćenoj inicijativi da se ovaj događaj realizuje u BiH. Polaznicima studija prikazan je informativni brifing na temu „Pomoć civilnim strukturama u slučaju elementarnih nepogoda“.

U okviru realizacije plana studijskog putovanja polaznici su posjetiti kasarne u Banjaluci i Bijeljini te kulturno-historijske znamenitosti u BiH.

3 FOTO GALERIJA