Vijesti

Svečano obilježena 13. godišnjica 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH i 26. godišnjica Vojske Republike Srpske


Svečanoj ceremoniji, koja je održana 11. maja 2018. godine u kasarni ˮKozaraˮ u Banjoj Luci, prisustvovali su član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, te predstavnici Ministrstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Također, ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS, poslanici Parlamentarne skupštine BiH i Narodne skupštine RS, kao gost i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i druge zvanice i gosti.

U svom obraćanju član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je, između ostalog, istakao da je ˮVojska Republike Srpske bila narodna vojska koja je odbranila svoj narod i koja je nastala u njegovoj muciˮ, dodajući da se ˮOružane snage BiH u vremenu koje dolazi trebaju više baviti stvarima koje nemaju veze s ratom, nego imaju veze s mirom, da pomažu što je moguće više civilima u slučaju nepogodaˮ, dodao je član Predsjedništva BiH Ivanić.

Komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, pukovnik Milan Radojčić, je naveo da se Republika Srpska s ponosom sjeća 12. maja 1992. godine kada je formirana Vojska Republike Srpske i da ˮ3. pješadijski (Republika Srpska) puk nastavlja tradiciju vojske koja je nastala, ne iz želje, nego iz potrebe očuvanja prostora na kojima živi srpski narod i koja je uspješno na častan i dostojanstven način izvršila svoj zadatak. Na nama, pripadnicima pješadijskog (Republika Srpska) puka, ostaje da s ponosom čuvamo tradiciju i da prenosimo na mlađe generacije ono što je uradila Vojska Republike Srpske.ˮ

Tradicionalno, dan prije centralne svečanosti obilježavanja Dana 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH i Dana VRS, održan je parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci i polaganje vijenaca na groblju Sveti Pantelija, a 8. maja je u kasarni “Kozara” realizirana manifestacija Dan otvorenih vrata.

Video prilog pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=yAAhV5ZcupM