Vijesti

Prezentacija formacije HELBROC-a za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH


U okviru bilateralne vojne saradnje Grčke i Bosne i Hercegovine, u Domu OS BiH u Sarajevu 15.05.2018.godine, održana je prezentacija informativnog karaktera o formacije HELBROC za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na kojoj je prisustvovao zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević.

Opće informacije o organizacijkoj formacijskoj strukturi, aktivnostima po pitanju obuke i ocjenjivanja, te provedbe zajedničkih vojnih vježbi formacije HELBROC, prezentovali su vojni ataše Republike Grčke u BiH brigadir Vasilieos Karavelis i štabni ofocor u Zapovjedništvu HELBROC major Triandafilos Gjuzelidis.

HELBROC je taktička borbena grupa Evropske unije koju sačinjavaju pripadnici oružanih snaga Grčke (HEL), Bugarske (B), Rumunije (RO) i Kipra (C), Ukrajine i Srbije. Ova borbena grupa ima zajedničke aktivnosti po pitanju obuke i provođenja zajedničkih vojnih vježbi, gdje svaka država ima svoju komandu za HELBROC koji koordinira aktivnostima.

Tom prilikom general Knežević se srdačno zahvalio brigadiru Karavelisu i majoru Gjuzelidisu na trudu koji su uložili kako bi na najbolji način prenijeli informacije pripadnicima MO i OS BiH o formacije HELBROC.

4 FOTO GALERIJA