Vijesti

Ministar odbrane Republike Turske u Ministarstvu odbrane BiH – Interes za produbljivanje odbrambene saradnje


Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sastala se 4. jula 2018. godine sa ministrom odbrane Republike Turske Nurettinom Caniklijem u okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Republike Turske Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

U okviru posjete, tokom odvojenog sastanka ministrice Pendeš i ministra Caniklija iskazano je obostrano zadovoljstvo ovom posjetom i interes za produbljivanje odbrambene saradnje dvije zemlje.

Tokom zvaničnog sastanka delegacija razgovaralo se procesu europskih i euroatlantskih integracija, bilateralnoj vojnoj saradnji i regionalnoj saradnji. U tom kontekstu, gosti su informirani o aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH u velikoj mjeri provode po pitanjima na ispunjavanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), knjiženja vojne imovine, implementacije dokumenta Pregled odbrane, Plana modernizacije OS BiH, procesa deminiranja, rješavanja viškova nаoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, ali i o drugim važnim pitanjima u institucijama odbrane.

Ministrica Pendeš iskazala je zahvalnost Republici Turskoj na pružanju podrške Bosni i Hercegovini kada su u pitanju europske i euroatlantske integracije, posebno cijeneći podršku kada je riječ o školovanju pripadnika MO i OS BiH u Republici Turskoj i respektabilnoj materijalnoj podršci u razvoju i modernizaciji Oružanih snaga BiH. U tom kontekstu, ministrica Pendeš je naglasila da je u procesu jačanja kapaciteta Oružanih snaga BiH veoma važna podrška i nesebična pomoć partnera, zemalja donatora. „Stoga, u ime Ministarstva odbrane i lično, želim se iskreno zahvaliti na sveukupnoj pomoći Republike Turske Oružanim snagama BiH i za potvrđenu spremnost za nastavak i proširenje saradnje“, naglasila je ministrica Pendeš. 

Ministar odbrane Republike Turske Nurettin Canikli zahvalio se ministrici Pendeš na srdačnom prijemu i naglasio da će Bosna i Hercegovina od Republike Turske, kao članice NATO-a, imati punu podršku na euroatlantskom putu. „Naša vrata su uvijek otvorena za Bosnu i Hercegovinu, te smo spremni ovu saradnju, koja je na zavidnom nivou, proširiti“, naglasio je ministar Canikli.

Pored ministara odbrane dvije države, ministrice Pendeš i ministra Caniklija, sastanku su prisustvovali članovi delegacije Ministarstva odbrane BiH i Republike Turske, među kojima su bili zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenici načelnika ZŠ OS BiH, pomoćnici ministra odbrane BiH, ambasador Republike Turske u BiH, Nj.E. Haldun Koç, brigadni admiral Tuğa. Ayhan Türker Koçpinar, te vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Gulhan Yilmaz sa ostalim članovima delegacije.

20 FOTO GALERIJA