Vijesti

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović primio predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 05.10.2018. godine, primio je u nastupnu posjetu predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a zrakoplovnog maršala Sir Stuarta Williama Peacha.

Tokom sastanka razgovarano je o saradnji sa NATO-om, učešću pripadnika i jedinica OS BiH u NATO, UN i EU operacijama, o kapacitetima i mogućnostima deminerskih jedinica i jedinica za EOD OS BIH, značaju učešću žena u operacijama podrške miru, kao i razvoju regionalne vojne saradnje.

General Mašović je upoznao predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a o aktuelnom stanju, težišnim aktivnostima obuke i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u Afganistanu čime doprinose osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti.

Ovom prilikom istakao je važnost što bržeg aktiviranja BiH u Akcijskom planu za članstvo u NATO (MAP) koji vodi daljem napretku države Bosne i Hercegovine, ali i uspješnijem procesu modernizacije te unapređenja mogućnosti i kapaciteta  njenih oružanih snaga.

Maršal Sir Stuart William Peach je pohvalio angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu. On je čestitao OS BiH na do sada postignutim rezultatima koje su pokazale svojim učešćem te visoko kvalitetnim ocjenama stečenim pri izvršenju zadataka. Takođe, maršal Peach je rekao kako je NATO opredijeljen za saradnju sa OS BiH, za vojnu saradnju i izgradnju vojnih sposobnosti i povjerenje.  

Kako je istakao, Vojni komitet NATO-a će i dalje pružati potrebnu podršku BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama. 

Susretu su prisustvovali zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, šef kabineta NZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, te šef Vojnog dijela Misije pri NATO i vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Jasmin Čajić.

8 FOTO GALERIJA