Vijesti

Načelnik ZŠ OS BiH primio u nastupnu posjetu vojnog atašea R. Grčke u BiH


U okviru realizacije bilateralne saradnje ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Italije, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović primio je 31. oktobra 2018. godine u nastupnu posjetu vojnog atašea Republike Grčke u BiH brigadira Michaila Palaiologosa.

Na početku sastanka general Mašović je poželio dobrodošlicu novoimenovanom vojnom atašeu Republike Grčke u BiH, te ga je upoznao s trenutnim aktivnostima, ali i budućim ciljevima OS BiH.

Na sastanku je razgovarano o dugogodišnjoj saradnji OS Republike Grčke i OS BiH sa posebnim fokusom na školovanje pripadnika OS BiH u vojnim školama OS Republike Grčke. Tokom razgovora je konstatovano da aktivnosti teku planiranom dinamikom u 2018. godini, te da je prijedlogom plana bilateralne vojne saradnje za 2019. godinu predviđeno 11 aktivnosti od čega tri u BiH i osam u R.Grčkoj.

Spomenuta je regionalna saradnja dvije prijateljske zemlje kroz članstvo u SEEDM-u, kojim trenutno predsjedava R. Grčka, kao i budućim aktivnostima koje se realizuju u okviru regionalne inicijative „Forum načelnika štabova odbrane balkanskih zemalja – B9“.

Na kraju sastanka, general Mašović se zahvalio na posjeti i podršci koju Republika Grčka pruža Oružanim snagama BiH na njenom putu ka NATO-u i euroatlantskim integracijama.