Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović u posjeti Oružanim snagama Republike Turske


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju Oružanih snaga BiH koja od 04. do 07. februara 2019.godine boravi u službenoj posjeti Oružanim snagama Republike Turske.

Uz najviše vojne počasti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića dočekao je načelnik Generalštaba Vojske Republike Turske general Jašar Guler. 

Na sastanku sa visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Turske razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Turske, posebno u oblasti školovanja i obuke. S tim u vezi dogovoreno je besplatno školovanje za više pilota helikoptera, a razmatrane su i dodatne opcije kojim bi turska strana omogućila besplatno školovanje za dodatni broj pilota iz OS BiH. 

Tokom bilateralnog vojnog susreta naročita pažnja posvećena je temama koje se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje OS BiH imaju značajnu participaciju kroz koju potvrđuju svoj doprinos stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu. Takođe, razmijenjena su i druga iskustva u oblasti sigurnosti, a naročito su bila korisna iskustva Oružanih snaga Turske u operacijama u oblasti borbe protiv terorizma.

Bila je ovo i prilika za razmjenu aktuelnih informacija o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima.

Zajednički je zaključeno da je je potrebno razvijati i unaprijediti saradnju u narednom periodu. Izražena je i želja za daljom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, naročito kroz vojno finansijsku pomoć koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Turske pružaju i dalje će pružati OS BiH.  

Načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sastao se i sa najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane Republike Turske. O bilateralnoj vojno-odbrambenoj saradnji i sigurnosnoj situaciji u regiji razgovarao je sa ministrom odbrane Republike Turske Hulusiem Akarom.  

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored načelnika ZŠ OS BiH generala Mašovića, su i brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, brigadir Nebojša Bošnjak, major Asmir Sarajlić, te vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Džemal Mašinović.  

Takođe u posjeti je i supruga načelnika ZŠ OS BiH Amira Mašović, a dočekale su je supruge ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Republike Turske.

Tokom posjete, između ostalog, članovi delegacije su obišli firmu za namjensku industriju ”Turkish Aerospace Industries” gdje su prezentovani moderni projekti za zračni prostor, koje razvija ova kompanija.

U skladu sa Planom, delegacija OS BiH je posjetila i mauzolej ”Anitkabir” gdje je na čelu sa generalom Mašovićem položila cvijeće i odala počast Kemalu Ataturku.

8 FOTO GALERIJA