Vijesti

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović primio u oproštajnu posjetu gospodina Paula Savereuxa, visokog zvaničnika Glavnog štaba NATO-a u Briselu


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 10. maja 2019. godine u Domu OS BIH u Sarajevu, primio je u oproštajnu posjetu gospodina Paula Savereuxa, direktora Odjela za odbrambeno planiranje i odbrambenu politiku Glavnog štaba NATO-a u Briselu.

Tokom posjete, general Mašović se zahvalio gospodinu Savereuxu na dosadašnjoj vrlo uspješnoj saradnji i njegovom ličnom angažmanu za vrijeme mandata na ovoj poziciji. General Mašović je gospodina Savereuxa upoznao sa aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period. Između ostalog, prezentovao mu je rezultate OS BiH u oblasti deminiranja, rješavanja viškova naoružanja i municije, obuke, te učešća pripadnika OS BiH operacijama podrške miru u svijetu. 

Gospodin Savereux je posebno istakao riješenost NATO-a da i dalje pruža svu moguću podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, kao i podršku izgradnji operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH, ali i naglasio da OS BiH već sada demonstriraju visoki nivo osposobljenosti za izvršavanje dodijeljenih misija i zadataka. Na kraju je naglasio zadovoljstvo učešćem pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, istaknuvši da su oni najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu.

Na kraju posjete, general Mašović uručio je prigodan poklon gospodinu Savereuxu, kao znak zahvalnosti OS BiH za njegov angažman u proteklom periodu i poželio mu uspjeh u daljem profesionalnom i ličnom životu i radu.

Pored generala Mašovića i gospodina Savereuxa susretu su prisustvovali i Rok Kosirnik predstavnik Glavnog štaba NOTO-a u Briselu, glavni vojno-politički savjetnik komandanta NATO štaba u Sarajevu Rohan Maxwell, šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, te brigadir Velibor Purković, zamjenik šefa vojnog dijela misije BiH pri NATO-u, ujedno vojni ataše BiH u K. Belgiji.

6 FOTO GALERIJA