Vijesti

Delegacija MO i OS BiH prisustvovala obilježavanju Dana šehida na mezarju Kovači


Generalni inspektor Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine brigadni general Mirsad Ahmić, sa generalima Oružanih snaga BiH, predvodio je delegaciju MO i OS BiH u programu obilježavanja Dana šehida na mezarju Kovači, u srijedu, 5. juna 2019. godine u Sarajevu.

Obilježavanju su prisustvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović. Povodom Dana šehida, veliki broj građana, imama i predstavnika Islamske zajednice u BiH na čelu s resu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, okupio se na Kovačima uz predstavnike javnog i političkog života.

Učenjem Fatihe, Jasina i polaganjem cvijeća i vijenaca odata je počast šehidima poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Dan šehida se po takvimu Islamske zajednice u BiH obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama.

Nakon polaganja cvijeća, na mezaru prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, vojni imami proučili su suru Jasin, a vjerski dio programa je završen dovom, koju je proučio vojni muftija Hadis ef. Pašalić.

U svom obraćanju resu-l-ulema Husein ef. Kavazović istakao je da žrtva šehida ne smije biti zaboravljena, te da svi imamo obavezu graditi bolje društvo.   

17 FOTO GALERIJA