Vijesti

Posjeta polaznika Komandno štabne škole Kraljevine Španije Oružanim snagama BiH


Oružane snage BiH primile su u radnu posjetu, 10. juna 2019. godine u Domu OS BiH, polaznike Komandno štabne škole Kraljevine Španije koje je predvodio brigadni general Antonio LOPEZ, dok je domaćin ove aktivnosti ispred OS BiH bio načelnik Uprave za politiku i planove brigadir Milan Mrđa.

Posjeta polaznika Komandno štabne škole Kraljevine Španije Oružanim snagama Bosne i Hercegovine realizovana je u okviru Plana studijskog putovanja te plana bilateralne vojne saradnje ove dvije zemlje.

Komandno štabna škola Kraljevine Španije je operativni oblik školovanja oficira u Oružanim snagama Kraljevine Španije i ima internacionalni karakter.

Polaznicima škole obratio se načelnik Uprave za politiku i planove brigadir Milan Mrđa, poželivši im dobrodošlicu kao i uspješno studijsko putovanje u BiH. U svom obraćanju je naglasio vrlo dobru saradnju OS BiH i OS Kraljevine Španije, zahvalivši se Kraljevini Španiji i njenim oružanim snagama na ukupnoj podršci Bosni i Hercegovini i njenim oružanim snagama.

Ispred polaznika Komandno štabne škole Kraljevine Španije skupu se obratio brigadni general Antonio LOPEZ, koji se, u ime Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Kraljevine Španije, zahvalio domaćinu na srdačnom gostoprimstvu i prihvaćenoj inicijativi da se ovaj događaj realizuje u BiH, naglasivši da je studijsko putovanje imalo i kulturno-historijski karakter. 

Polaznicima studija prezentovan je informativni brifing na temu „Status i aktivnosti Oružanih snaga BiH“, nakon čega je realizovana i diskusija sa konstruktivnim pitanjima polaznika Komandno štabne škole OS Kraljevine Španije.

U završnom obraćanju, i brigadir Milan Mrđa i brigadni general Antonio Lopez, su naglasili potrebu da se saradnja ovih oružanih snaga poboljša i unaprijedi, a posebno u segmentu edukacije i školovanja gdje se vidi i najbolja mogućnost za poboljšanje iste.

9 FOTO GALERIJA