Vijesti

Slijetanjem aviona C-130 u Tuzli počela vježba “Srebrna Strijela”


Slijetanjem američkog vojnog aviona C-130 Herkules (Herkules) počeo je praktični dio vojne vježbe pod nazivom “Srebrna strijela” (Silver Arrow) koja će se održati od 09.09. do 12.09.2019. godine na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

U vježbi će pored pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovati pripadnici Nacionalne garde Maryland i američkih zračnih snaga u Europi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje zrakoplovstva (Joint Terminal Air Controlers - JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pripadnici logistike OS BiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OS BiH.

Pripadnici OS BiH tokom učešća u mirovnim operacija često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

“Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne sigurnosti”, rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe 12.09.2019. godine od 09,00 do 11,00 sati na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” biće organizovan Dan otvorenih vrata. U posjetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije. Tim povodom biće prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH.

16 FOTO GALERIJA