Vijesti

U Centralnoafričkoj Republici obilјežen Dan Oružanih snaga BiH


Povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, postrojavanjem pripadnika misije EUTM RCA, dizanjem zastave BiH na jarbol i koktelom za pripadnike svih kontingenata, u bazi UCATEX u glavnom gradu Centralnoafričke Republike (CAR) Bangui obilјežena je 14. godišnjica od formiranja OS BiH.

Na postrojavanju kontingenata EUTM RCA, u ime Načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića, komandantu EUTM RCA brigadnom generalu Ericu Peltieru uručena je plaketa ZŠ OS BiH. Plaketu je uručio šef kontingenta EUTM RCA BHCON-05 pukovnik Sanel Đelilović.

U kratkom govoru koji je održao, šef BHCON-05 se zahvalio generalu Peltieru na podršci koju pruža kontingentu OS BiH u ovoj dalekoj afričkoj zemlјi. Takođe, u nastavku je istakao da je Bosna i Hercegovina od nekadašnjeg korisnika međunarodne pomoći prešla u fazu pružanja pomoći drugim državama kojima je ta pomoć potrebna, a Oružane snage BiH su, svojim učešćem u misijama podrške miru, postale prepoznatlјiv partner na međunarodnom planu. OS BiH u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH trenutno učestvuju u misijama podrške miru u NATO vođenoj misiji u Avganistanu, u UN vođenim misijama u Maliju i Kongu i misiji EU u CAR.

4 FOTO GALERIJA