Vijesti

Prvi pripadnik Oružanih snaga BiH preminuo od virusa COVID-19


U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, u ponedjeljak, 11.5.2020. godine, od virusa COVID-19 preminuo je pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Preminuli pripadnik je iz Livna, služio je u Komandi za podršku OS BiH u Banjoj Luci, u kasarni „Kozara“, i do sada je jedini pripadnik OS BiH koji je preminuo od koronavirusa. On je do 27.3.2020. godine radio u mjestu službe, nakon čega je u sklopu preventivnih mjera zaštite bio upućen da radi od kuće.

Navedeni pripadnik se 3.4.2020. godine javio u Dom zdravlja u Livnu zbog disajnih problema. Urađen mu je test, a uzeti uzorci su upućeni u Mostar na analizu. Istog dana pacijent je hospitaliziran u "COVID-bolnici" Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Rezultati analize su potvrdili da je ovaj pripadnik OS BiH pozitivan na COVID-19.

Na današnji dan, 12.5.2020. godine, u OS BiH su tri pripadnika koji su testirani i testom je potvrđeno da su pozitivni te su u kućnoj izolaciji. Ukupno sedam pripadnika OS BiH, koji su ranije bili zaraženi, sada se vode kao izliječeni, a 19 je u samoizolaciji. U skladu sa situacijom u cijeloj zemlji, regiji i šire, Zajednički štab OS BiH još je 11.3.2020. godine preduzeo mjere i kreirao smjernice za zaštitu od pandemije COVID-19.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović izražava saučešće porodici preminulog pripadnika OS BiH.