Vijesti

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u podršci „Maršu mira 2020”


Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u periodu od 07.07. do 11.07. 2020. godine, podržavaju obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a Srebrenica“.

Zadatku koji iziskuje posebne napore, prethodile su pravovremne pripreme vojnih osoba i MTS-a na matičnim lokacijama razmještaja. Planskim izviđanjem terena, definisane su obaveze za sve privremene organizacijske cjeline koje su obuhvatile osiguranje smještaja za učesnike marša, vlastiti smještaj i osiguranje jedinica i MTS-a.

Zadatak je otpočeo sa uspostavljanjem mjesta prenoćišta za učesnike marša, dana 07.07.2020. godine, na lokaciji Crni vrh, a zatim se nastavlja smještajem za učesnike  „Marša mira 2020“ u dane 08., 09 i 10.07.2020.godine, na lokaciji Liplje (općina Zvornik), Pobuđe Mravinci (općina Bratunac) i Potočari (općina Srebrenica).

Također, na dan dženaze, dana 11.07.2020. godine, pripadnici OS BiH će asistirati delegacijama prilikom polaganja cvijećа u „Memorijalnom centru Potočari“.

Tokom izvršenja aktivnosti vodi se računa o sprovođenju mjera i postupaka za sprečavanje širenja epidemije korona virusa (COVID–19),  naređenih od strane institucija odbrane kao i mjera nadležnih organizacija i institucija entiteta i općina na čijoj se teritoriji vrši obilježavanje.

Bez obzira na specifičnost zadatka, pripadnici OS BiH pokazuju visok profesionalizam i vojno vladanje tokom realizacije podrške „Maršu mira 2020“.

Komandant 1/5.pbr OS BiH, pukovnik Elvir Faljić, rukovodi realizovanjem predmetne aktivnosti.

5 FOTO GALERIJA