Vijesti

Realizovan Mil-to-Mil događaj „Medical Tasks and Familiarization 20-2“ u kasarni „Miralem Jugo“ Livač, Mostar


U kasarni „Miralem Jugo“ Livač, Mostar od 14.09. do 18.09.2020. godine u organizaciji Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH i Tima Ambasade SAD-a za civilno-vojnu podršku sa pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine realizovan je M2M događaj „Medical Tasks and Familiarization 20-2“.

Aktivnost je održana u skladu sa Planom realizacije događaja Programa Mil-to-Mil (Vojska-Vojsci) za 2020. godinu. Na događaju su učestvovala pedeset i četiri pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su prošli obuku i usvojili znanja medicinskog zbrinjavanja i evakuacije u borbenim dejstvima na taktičkom nivou, s ciljem jačanja operativnih sposobnosti pripadnika OS BiH u izvršenju misije i zadataka, kako u zemlji, tako i u misijama podrške miru.

Instruktori navedenog događaja bili su medicinski tehničari, pripadnici oružanih snaga SAD-a i oružanih snaga BiH koji su izvršili teoretsku a zatim praktičnu obuku pripadnika OS BiH.

Realizacija navedenog događaja krunisana je završnom vježbom koja je uspješno realizovana 18.09.2020. godine. Nakon izvedene zajedničke vježbe na kojoj su prikazane vještine i znanja usvojena tokom zajedničke obuke komandant 4.pješadijske brigade, brigadir Zdravko Rezo izjavio je da je to odličan primjer stalne saradnje sa OS SAD-a čiji pripadnici kroz državni partnerski program svakodnevno podržavaju ovakve i slične vrste obuke.

Na ceremoniji povodom realizacije događaja podijeljeni su certifikati polaznicima događaja a instruktorima zahvalnice i prigodni pokloni koje je uručio komandant 4. pješadijske brigade, brigadir Zdravko Rezo. Tom prilikom od strane šefa Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH majora Taiba Grozdanića, brigadiru Rezi uručena je zastava SAD-a.

21 FOTO GALERIJA