Vijesti

OS BiH i OS SAD dokazale uspješno združeno djelovanje pred državnim vrhom BiH na Manjači


Zajednička vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21“, u subotu 22. maja 2021. godine, dosegla je svoju kulminaciju na poligonu Manjača kod Banje Luke prikazom operativnih sposobnosti borbenih jedinica pred državnim vrhom BiH te visokim domaćim i stranim dužnosnicima.

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH i američke nacionalne garde Floride i Alabame demonstrirali su integrirano borbeno djelovanje uz upotrebu oklopnih transportera, lake artiljerije i helikopterske podrške Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH i 1. brigade borbene avijacije Kopnene vojske SAD.

Među visokim zvanicama su bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mirkom Okolićem, ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, ambasador Velike Britanije u BiH Nj. E. Matthew Field, komandant Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF) general Christopher Cavoli, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović te ostali članovi generalskog kora OS BiH i drugi visoki zvaničnici.

“Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provode OS BiH i Ministarstvo odbrane BiH uz potpunu političku podršku Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH, istakao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. „Zajednička vježba OS BiH i OS SAD je potvrda da je odluka onih koji odlučuju o spoljnopolitičkim ciljevima BIH bila ispravna. Ta odluka se tiče našeg puta ka punopravnom članstvu u NATO.”

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je i ova vježba pokazala da su OS BiH u potpunosti opravdale ono što smo do sada zvali najuspješnijom reformom u BiH od Dejtona do danas.

„Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje i kao više puta do sada dobivam samo pohvale za pripadnike OS BiH. Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos da ova vježba uspije i da se još jednom dokaže sposobnost OS BiH i njihova interoperabilnost sa OS SAD.“   

U svome obraćanju, ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je: „Dodatni značaj dijela vježbe „Brzi odgovor 21“ koji se održava u našoj zemlji je u činjenici da je ona dio mnogo šire i veće vježbe Branilac Evrope 21. Time OS BiH, uz potvrđenu interoperabilnost organizacije, doktrine i opreme, pokazuju svoju spremnost i sposobnost za ravnopravno učestvovanje u kompleksnim zajedničkim operacijama svih vidova i rodova i integraciju u šire sigurnosne i odbrambene strukture, a Bosna i Hercegovina svoju pripadnost evropskoj i evroatlantskoj zajdnici s kojom dijelimo iste sigurnosne izazove, ali i iste vrijednosti. Samo zajedno i u okviru integracijskih struktura možemo efikasno odgovoriti na te izazove.“

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je između ostalog naglasio: „Sa zadovoljstvom mogu konstatovati da smo kroz pripreme i realizaciju ove vježbe pokazali da su Oružane snage BiH itekako kredibilan partner na koje se može računati u realizaciji kompleksnih zadataka. Pripadnici Oružanih snaga BiH i Sjedninjenih Američkih Država već dugi niz godina uspješno sarađuju i ova bilateralna vježba je u stvari kruna te saradnje.“

Komandant Operativne komande OS BiH je istakao: „Uspjeli smo prikazati sadejstvo u rješavanju operativnih i taktičkih situacija na terenu. Ovo predstavlja krunu obuke sa kojom možemo biti zadovoljni.“

Američki general Cavoli iskoristio je priliku da se u emotivnom obraćanju medijima podsjeti na dane kada je u BiH služio kao pripadnik SFOR-a.

 „Zato sam sada posebno ponosan što smo bili u prilici vidjeti pripadnike OS BiH i OS SAD da se rame uz rame uvježbavaju u realnim uslovima“, kazao je general Christopher Cavoli.

Po završetku pokaznog dijela vježbe uslijedio je i službeni sastanak članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića s generalom Christopher Cavolijem u kasarni „Mika Bosnić“ na Manjači.

Nakon Dana visokih zvanica, vježba „Brzi odgovor 21“ ulazi u fazu postepenog smanjenja intenziteta i konačnog završetka vježbe 2. juna 2021. godine.

Sam prikaz operativnih sposobnosti OS BiH i OS SAD pred visokiom zvanicama, počeo je ulaskom američkih helikoptera UH-60 Black Hawk iz sastava 1. brigade borbene avijacije Kopnene vojske SAD u zonu operacija, iz kojih se iskrcava kombinovani vod pripadnika Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH i 2. bataljona 124. pješadijskog puka OS SAD. Iskrcani su elementi vatrene podrške, koji su odmah po iskrcavanju iz helikoptera osiguravali slijetnu zonu. Odjeljenje je ostalo u zaklonu do dolaska ostatka jedinice, odnosno u ovom slučaju jurišnog elementa u zasjedi.

Vozila protivničkih snaga koje vuku dvije haubice cestom ušle su u zonu operacija. U trenutku kada su se približile zasjedi kombinovani vod inicirao je napad aktiviranjem mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva (MRUD). Kada je otpor protivnika savladan, jurišni element krenuo je u napad s ciljem čišćenja zone uništenja. Jurišni element tokom čišenja zone uništenja pretraživao je vozila kako bi neutralisao preostale protivnike, pronašao i oduzeo kritična dokumenta i opremu. Sve što se ne može ponijeti poput vozila i teškog naoružanja izvršeno je uništenje na licu mjesta.

Tokom konsolidacije kombinovani vod utvrdio je da ima teško povrijeđene kojima se pruža pomoć na licu mjesta te je tražio medicinsku evakuaciju (MEDEVAC) zračnim putem. Za to vrijeme, bespilotna letjelica Raven 2-124 IN kružila je nad područjem osiguravajući rano upozorenje i informacije o kretanju protivničkih snaga.

Ubrzo su se otkrili pokreti pojačanja protivničkim snagama pa kombinovani taktički operativni centar (TOC) je uputio snage za brzu reakciju (QRF) i pojačanja u područje i prenio je upozorenje jedinici za zasjedu. TOC je, također, angažovao vatrenu podršku, kako bi usporio napredovanje protivničkih pojačanja. Za to vrijeme, helikopter 2. skvadrona Brigade zračnih snaga OS BiH tipa UH-1H za MEDEVAC sletio je na regionalnu cestu i izvršeno je ukrcavaje ranjenika.

QRF i pojačanja s lakom pješadijom OS SAD u visokomobilnim višenamjenskim točkaškim vozilima HMMWV i mehanizovanim vodom OS BiH s oklopnim transporterima M-113A2 iz sastava Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH, i jednog odjeljenja iz sastava deklarisane prve čete 1. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH, koje je ubačeno u zonu operacija helikopterom OS BiH, došli su u zonu djelovanja. Vod HMMWV zbog svoje mobilnosti je prvi došao do područja zasjede i pružio podršku jedinici na terenu i fiksirao neprijatelja.

Pri odlasku MEDEVAC helikoptera protivničke snage izvele su napad, a minobacačima se djelovalo na njih. Mehanizovani vod zbog svoje veličine i zaštite manevrisao je na bok neprijatelja, kako bi se približio i uništio fiksiranu neprijateljsku jedinicu. U međuvremenu se pojačanje iskrcalo iz helikoptera, radi zaštite prijateljskim snagama.

Mehanizovani vod se uvezao sa kopnenim elementom i izveo napad na brzu ruku. Vježba se završila uništenjem protivničkih snaga – kada je iskrcani element mehanizovanog voda dosegao zadanu liniju na terenu.

9 FOTO GALERIJA