Vijesti

Na Manjači prezentovani novi kapaciteti za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH


U prisutnosti visokih zvanica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Britanske ambasade u BiH, EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, u utorak, 16. novembra 2021. godine, javnosti je predstavljen dosadašnji razvoj Centra za borbenu obuku OS BiH na Manjači, ostvaren kroz partnerstvo i podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je nabavku inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video nadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora. To će omogućiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnika OS BiH te pomoći OS BiH da bolje primjene agendu „Žene, mir i sigurnost“ u svoje vježbe i operacije. Time ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regiji.

Uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su prisustvovali britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, zamjenik komandanta EUFOR-a u BiH brigadni general Szilard Gerofi, pomoćnici ministra odbrane BiH i članovi generalskog kora OS BiH te ostale zvanice.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je istakao dugogodišnju pomoć koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH, kako na prijemu i školovanju mladih kadrova i podršci u razvoju vojnog saniteta tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada. Ministar je izrazio veliku zahvalnost na tome te istakao da se novim sredstvima u CBO Manjača, partnerstvo i saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom diže na još viši nivo.

„Nova sredstva će omogućiti još lakše postizanje visokih profesionalnih i borbenih standarda u odbrani od različitih savremenih prijetnji, interoperabilnost sa vojskama NATO-a, ali i još bolju pripremu za učešće u međunarodnim mirovnim operacijama“, rekao je ministar Podžić. „Pomoć Ujedinjenog Kraljevstva još je značajnija kad se zna da zbog različitih političkih okolnosti u državi, podrška dostizanju dovoljnog vojnog budžeta nije stabilna, te naši pripadnici rade u okolnostima vrlo niskog nivoa finansiranja.“

„Ujedinjeno Kraljevstvo je dugoročni partner Oružanih snaga BiH i danas im se još jednom želim zahvaliti na njihovom vrhunskom profesionalizmu i službi u javnom interesu. Oni predstavljaju najbolje što ova zemlja ima“, rekao je tim povodom ambasador Field. „Danas uručujemo inovativnu opremu, rađenu po najnovijim standardima, što će pomoći Oružanim snagama BiH da se još više harmoniziraju sa NATO-om, ujedno poboljšavajući svoju operativnu efikasnost. Zajedno smo jači.“

Načelnik ZŠ OS BiH general Mašović je naglasio da investiranje u OS BiH predstavlja investiranje u bolju budućnost. „Od izuzetne je važnosti pomoć u nabavci savremenog pokretnog sistema radiokontroliranog strelišta te nabavci objekata za obuku za borbu u urbanom području. Ovime je znatno podignuta sposobnost OS BiH kada je u pitanju vatrena obuka i sada se možemo pohvaliti da posjedujemo jedan od najsavremenijih sistema radiokontroliranog strelišta. U isto vrijeme, montažno-demontažni objekti za obuku za borbu u urbanom području će omogućiti uvježbavanje pripadnika OS BiH za izvođenje vojnih operacija u urbanom području, koje se često odvijaju u uslovima asimetričnog ratovanja, gdje je protivnik najčešće izmiješan s civilnim stanovništvom. Ovom pomoći, ubrzava se i realizacija dijela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa ''Partnerstvo za mir'' – partnerski cilj Kombinirane operacije u urbanim područjima“, zaključio je general Mašović.

Prigodnim riječima obratio se i komandant NATO Štaba Sarajevo general Folkestad, koji je naglasio da novi kapaciteti CBO-a predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti OS BiH.

„Ovo je podsjetnik da je međunarodna zajednica posvećena Bosni i Hercegovini i njenim jedinstvenim Oružanim snagama. Čestitam prijateljima iz Britanske ambasade na ovoj podršci. Kao zemlja Partnerstva za mir, BiH uživa punu podršku NATO-a i njegovih 30 zemalja saveznica“, zaključio je general Folkestad.

8 FOTO GALERIJA