Vijesti

M2M događaj „Aviation Staff Exchange - Maintenance/Safety Ops“, u Dothan, Alabama, SAD


U okviru planiranih aktivnosti predviđenih u Planu bilateralne vojne saradnje OS BiH sa OS SAD u 2023. godini, u periodu od 03. do 07. aprila, delegacija Oružanih snaga BiH koju su činila stručna lica vida ZiPZO OS BiH, kao i predstavnici Kancelarije za odbrambenu saradnju ambasade SAD u Bosni i Hercegovini je posjetila nekoliko kompanija - proizvođača simulatora letenja helikoptera, kao i Centre za obuku pilota u SAD.

Ovom prilikom, stručna lica vida ZiPZO OS BiH su imala priliku neposredno se upoznati i uvjeriti u taktičko-tehničke karakteristike najmodernijih simulacijskih uređaja koje su u svakodnevnoj upotrebi u letačkim jedinicama OS SAD.

Pored toga, delegacija Oružanih snaga BiH je održala i niz bilateralnih sastanaka sa stručnim licima OS SAD, našim partnerima iz Nacionalne garde države Merilend, te ekspertima- predstavnicima kompanija - proizvođača simulatora letenja helikoptera.

Vlada i Oružane snage SAD-a su kroz organizaciju događaja, kao i samim omogućavanjem pristupa i korištenja visokosofisticirane opreme za obuku pilotskih kadrova od strane predstavnika OS BiH, i na ovaj način pokazale svoju neupitnu i kontinuiranu posvećenost izgradnji kapaciteta i sposobnosti svih vidova i rodova Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u cilju implementacije Plana modernizacije i stvaranja održivog vida Zračne snage i protivzračna odbrana OS BiH, te u konačnici približavanju MO i OS BiH standardima partnerskih Oružanih snaga, punopravnih članica NATO saveza.

7 FOTO GALERIJA