Vijesti

Posjeta polaznika Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojske Republike Srbije MO i OS BiH


Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić uz prisustvo zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajora Gojka Kneževića i generalmajora Ivice Jerkića primili su u radnu posjetu, 19. aprila 2023. godine u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, polaznike Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojne Akademije Vojske Republike Srbije na čelu sa načelnikom škole nacionalne odbrane Vojske R.Srbije Visokih studija sigurnosti i odbrane, pukovnikom Mićom Suvajacem.

Posjeta polaznika 12. klase Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojske Srbije Bosni i Hercegovini i njenim oružanim snagama realizuje se u okviru Plana studijskog putovanja, u periodu od 18. do 21. aprila na više lokacija u BiH.

Visoke studije sigurnosti i odbrane su najviši strategijski oblik školovanja visokih oficira u Vojsci Srbije, koji ima internacionalni karakter. Akademsku 2023. godinu studija, pored oficira Vojske Srbije, pohađa i oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine brigadir Mitar Adžić, polaznici iz organa državne uprave Vlade Republike Srbije, kao i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Polaznicima studija obratio se zamjenik ministar odbrane BiH Slaven Galić, poželivši im dobrodošlicu kao i ugodan boravak tokom studijskog putovanja u BiH. U svom obraćanju je istakao vrlo intenzivnu i produktivnu saradnju MO i OS BiH sa MO i Vojskom Republike Srbije, koja je, između ostalog, usmjerena i na poboljšanje sigurnosti i stabilizaciju odnosa u čitavom regionu.

U ime ZŠ OS BiH obratio se i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, koji je pozdravio goste te izrazio riječi dobrodošlice, kao i zadovoljstvo što је visoka delegacija ove prijateljske zemlje izabrala da u okviru svog putovanja posjeti BiH i njene oružane snage, te im poželio da u potpunosti ostvare sve postavljene ciljeve ove aktivnosti.

Ispred polaznika Visokih studija sigurnosti, skupu se obratio pukovnik Mićo Suvajac, koji se u ime Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije kao i Vojne akademije Vojske Srbije zahvalio domaćinu na srdačnom gostoprimstvu i prihvaćenoj inicijativi da se ovaj događaj realizuje u BiH.

Polaznici studija će, prema planu realizacije studijskog putovanja, posjetiti Ambasadu Republike Srbije u Sarajevu, biće im upriličen prijem kod predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a potom će posjetiti komandu 6. pbr OS BiH i komandu 3. pješadijskog (RS) puka OS BiH. Takođe, gostima će biti upriličen i poseban program u organizaciji ambasade R.Srbije, kancelarije vojnog atašea R.Srbije u BiH.

9 FOTO GALERIJA