Vijesti

Godišnji sastanak načelnika J-6 zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5)


Prema godišnjem planu aktivnosti Američko-jadranske povelje (A5) za 2023. godinu, 26.04.2023. godine održan je sastanak načelnika J-6 zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija. Predstavnik OS BiH na navedenom sastanku bio je pukovnik Elvir Gradišić, načelnik Odjeljenja za planiranje, upotrebu komunikacija i frekvencije, Uprave za komunikacije i informatičke sisteme ZŠ OS BiH.

Organizator i domaćin sastanka je bila Uprava J-6 Generalštaba Vojske Republike Sjeverne Makedonije, a sastankom je predsjedavao načelnik Uprave J-6 brigadir Blazo Georgievski. Pored predstavnika Vojske R.Sjeverne Makedonije na sastanku su učestvovali predstavnici Uprava J/G-6 ostalih zemalja članica A5: OS Republike Albanije, OS Republike Hrvatske, Vojske Crne Gore, OS Bosne i Hercegovine i dva predstavnika USEUCOM-a.

Prema dnevnom redu sastanka učesnici su prezentovali na sljedeće teme: Mrežni CORE servisi u jedinicama deklarisanim za misije, Implementacija funkcionalnih servisa (Functional Area Services), Cyber higijena – Cyber sigurnosni okvir.

Pored toga diskutovano je i o idejama i prijedlozima za pristup implementaciji revitalizacije Koncepta Američko-jadranske povelje. Prihvaćen je prijedlog za proširenje učešća zemalja A5+ i partnera na cyber vježbi „Adriatic Thunder“ koji će biti proslijeđen Implementacijskoj radnoj grupi (Implemetation Working Group) u odgovarajućem formatu od strane predsjedavajuće zemlje najkasnije do 20.05.2023. godine.

Učesnici sastanka su se složili da se nastavi saradnja u oblasti KIS-a i cyber odbrane kroz razmjenu znanja, naučenih lekcija, iskustava i najbolje prakse između oružanih snaga zemalja članica A5 - Američko-jadranske povelje i USEUCOM.

Sljedeći godišnji sastanak načelnika J-6 zemalja članica Američko-jadranske povelje biće održan u Republici Albaniji 2024. godine.

3 FOTO GALERIJA