Vijesti

Sastanak na nivou načelnika generalštabova / štabova EU


Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Senad Mašović, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO, brigadir Edin Fako, i Šef kancelarije NZŠ OS BiH, pukovnik Nedim Biščević, prisustvovali su sastanku na nivou načelnika generalštabova / štabova EU u sjedištu Vojnog komiteta EU u Briselu, dana 11.05.2023. godine.

Na sastanku se razgovaralo o EU vođenim misijama, između ostalih i o EU vođenoj misiji u Centralnoafričkoj Republici, u kojoj učestvuju i OS BiH. Pored toga, razgovarano je i o globalnoj sigurnosnoj situaciji, te je zaključeno da je neophodno dalje jačanje odbrambenih kapaciteta.

Generalpukovnik Mašović je izrazio privrženost OS BiH evroatlantskim integracijama, te nadu u nastavak pozitivne saradnje EU sa OS BiH, kako kroz obrazovanje i zajedničku obuku, tako i kroz učešće pripadnika OS BiH u EU vođenim misijama u svijetu, kao i o daljnjoj izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Na marginama sastanka, generalpukovnik Mašović susreo se sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu, generalom Kristoferom Kavolijem (Christopher Cavoli, SACEUR), a takođe se sastao sa načelnicima generalštabova više zemalja, sa kojima je razgovarao o sigurnosnim izazovima sa kojima se suočava svijet ali i Bosna i Hercegovina. Takođe je razgovarano o jačanju bilateralne saradnje između oružanih snaga savezničkih zemalja i OS BiH kroz različite vidove kooperacije. Načelnici generalštabova izrazili su spremnost za pružanje pomoći OS BiH, a u cilju jačanja sposobnosti OS BiH, kao i podršku odbrambenom sistemu na putu ka evroatlantskim integracijama.

Sastanku Vojnog komiteta EU predsjedavao je general Robert Brieger, predsjedavajući Vojnog komiteta EU. Tokom boravka u Briselu, Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Senad Mašović, u pratnji Šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojnog predstavnika BiH pri EU, brigadira Edina Fake, prisustvovao je prijemu, čiji je domaćin bio Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer. Tokom prijema, Načelnik ZŠ OS BiH imao je priliku da razgovara sa admiralom Bauerom, kao i sa mnogim prisutnim generalima.

3 FOTO GALERIJA