Vijesti

Održana 16. Konferencija načelnika odbrane balkanskih zemalja B9 u Sofiji


U Sofiji je dana 18.05.2023. godine održana 16. Konferencije načelnika odbrane balkanskih država o vojnoj saradnji na kojoj je prisustvovao i NZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović. Konferenciju je otvorio načelnik Generalštaba OS R.Bugarske admiral Emil Eftimov. Otvaranju foruma učestvovali su predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Bugarske Rumen Radev i ministar odbrane Dimitar Stojanov.

"Jačanje vojne saradnje je ključni dio naših napora i vjerujemo da je ova inicijativa kontinuirani napor za poboljšanje interoperabilnosti i promicanje stabilnosti u regionu." Odlučni smo da nastavimo zajednički rad kako bismo osigurali interakciju u cilju međusobnog razumijevanja i poštovanja u regionu Balkana“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu načelnici odbrane napominju da je konferencija u Sofiji još jednom bila odlična prilika da se razgovara o temama koje se odnose na regionalne inicijative u vojnoj oblasti. "Potvrđujemo naše zajedničke ciljeve za promociju ove inicijative i za demonstraciju naše zajedničke opredijeljenosti za proširenje već uspostavljenih mehanizama saradnje", izražavaju uvjerenje.

U zajedničkoj izjavi istaknuta su neka od dostignuća, uključujući sporazum da Grčka uspostavi platformu za razmjenu informacija o zlonamjernom softveru kao alat za prikupljanje i razmjenu podataka o sajber rizicima i prijetnjama. Planirano je i ažuriranje dokumenta vizije za Mrežu za obuku i obuku jugoistočne Evrope sa smjernicama za njegovu buduću upotrebu u obuci i obuci. Ukazano je i na održavanje u Tirani međunarodne vježbe "Jaki Balkan-23" i obuke o uklanjanju eksplozivnih materija u posljednjem kvartalu ove godine.

"Potpisivanjem ove izjave opredijeljeni smo za razvoj našeg partnerstva u duhu transparentnosti, međusobne otvorenosti i bez prejudiciranja specifičnosti sigurnosne i odbrambene politike svake od članica inicijative", zaključili su načelnici odbrane balkanske zemlje u zajedničkoj izjavi.

Na konferenciji su učestvovali načelnici odbrane zemalja članica inicijative - Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Turske i Crne Gore - kao i zemalja posmatrača Slovenije i Hrvatske. Na forumu u Bugarskoj učestvuju predsjedavajući Vojnog komiteta Evropske unije general Robert Briger i zamjenik komandanta Zajedničke komande NATO snaga u Napulju general-pukovnik Stephen Kelsey.

4 FOTO GALERIJA