Vijesti

Inspekcija specifičnog područja u Bosni i Hercegovini od strane Republike Turske


U periodu od 22. 05. do 25.05.2023. godine Verifikacijski centar ZŠ OS BiH primilo je inspekcijski tim Republike Turske, koji su izvšili inspekciju specificiranog područja u skladu sa odredbama „Bečkog dokumenta 2011“.


Prateći tim VfS OS BiH sačinjavali su brigadir Emsad Čičkušić, vođa tima, i majori Jakov Ljubanić i Perica Kopanja, članovi tima. Utvrđeno područje koje je bilo predmet inspekcije obuhvatalo je središnji i sjeverozapadni dio BiH.

Prvog dana inspekcije, 23.05.2023.godine, aktivnosti su se odvijale u Sarajevu i Banja Luci gdje je inspekcjski tim obišao jedinice 6. pbr, i brTP i brZS i PZO. Na lokacijama predmetne aktivnosti, inspekcijski tim je takođe imao priliku čuti brifinge od strane predstavnika jedinica. Istog dana izvršen je i nalet specifičnog područja helikopterom brZS i PZO, a u skladu sa zahtjevom inspekcijskog tima za provođenje istog.

Drugog dana inspekcije, 24.05.2023.godine, aktivnosti su se odvijale na području Tuzle, gdje je u kasarni Dubrave inspekcijski tim obišao komandu 5.pbr, gdje im je prezentovan  brifing, u skladu sa odredbama „Bečkog dokumenta 2011“.

Vođa inspekcijskog tima, brigadir Tarik Sumbul, na završnom debrifingu je izrazio zadovoljstvo načinom provođenja inspekcije te istakao da je aktivnosti je  protekla u skladu sa slovom i u duhu Bečkog dokumenta 2011, te zahvalio se na otvorenosti koja je iskazana prema inspekcijskom timu, što je jasan pokazatelj da je Bosna i Hercegovina u potpunosti dosljedna u provođenju  Sporazuma o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti u Evropi – „Bečki dokument 2011“, te jačanju uzajamnog povjerenja.

4 FOTO GALERIJA