Vijesti

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH primio u posjetu komandanta Komande združenih snaga NATO-a


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 02. juna 2023. godine, primio je u posjetu komandanta Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja admirala Stuarta Munscha.

Na sastanku je razgovarano o trenutnim i budućim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, te su razmijenjena mišljenja i stavovi u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali također i Bosna i Hercegovina i njene oružane snage.

Tokom susreta, bilo je riječi i o implementaciji projekta od važnosti za institucije odbrane BiH, koji su podržani od strane NATO-a. Tom prilikom, admiral Musch je istakao  čvrstu opredijeljenost NATO-a za nastavak pružanja podrške aktivnostima institucije odbrane BiH, a posebno kroz implementaciju paketa pomoći Bosni i Hercegovini u sklopu NATO programa Izgradnje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta.

Sagovornici su se osvrnuli i na evro-atlanske integracije naše zemlje, a tom prilikom admiral Munsch je iskazao nedvojbenu podršku Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama na putu ka evroatlantskim integracijama.

U delegaciji Komande združenih snaga NATO-a, pored admirala Munscha, nalaze se i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha, šef Savjetodavnog odsjeka NATO Štaba Sarajevo Christian Haupt i major Michael Wallace, dok su ispred Oružanih snaga BiH susretu prisustvovali načelnik Uprave za operacije i obuku ZŠ OS BiH brigadir Josip Brajković i načelnik Uprave za komunikacije i informatičke sisteme ZŠ OS BiH brigadir Radomir Bilinac. 

9 FOTO GALERIJA