Vijesti

Promocija oficira OS BiH na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Republike Turske – pripadnici OS BiH među najuspješnijim polaznicima


Na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Republike Turske je 07. jula 2023. godine upriličena svečana promocija oficira Komandno-štabne akademije Instituta kopnenih i zračnih snaga.

Na svečanosti kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, ministar odbrane Yaşar Güler, visoka domaća i strana predstavništva te ostale vojne i civilne zvanice.

Među polaznicima iz više od 20 zemalja na svečanoj ceremoniji diplome je primilo i deset oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ratnu Akademiju Oružanih snaga R.Turske, kao najviši nivo vojne edukacije na Univerzitetu nacionalne odbrane u R.Turskoj, sa velikim uspjehom su završili pukovnik Sanel Đelilović i pukovnik Asmir Sarajlić.

Komandno-štabnu akademiju Instituta kopnenih snaga uspješno su završili major Mustafa Šehović, major Fehim Đelilović, major Esnaf Avdić, major Haris Zolj i major Benudin Bajraktarević, a Komandno-štabnu akademiju Instituta zračnih snaga uspješno je završio major Elman Čosić. Na istim institutima paralelno je vođena i obuka na komandno-štabnom kursu gdje su OS BiH također imale svoje polaznike majora Admira Hadžića i kapetana Armina Hadžića.

Pripadnici OS BiH su postigli impresivne rezultate na obrazovnom planu, a svojim profesionalnim odnosom i vojnom disciplinom bili su primjer i drugim oficirima na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Republike Turske. Tokom edukacijskog procesa pripadnici OS BiH su bili u mogućnosti da na strategijskom nivou steknu i usvoje nova znanja na ovoj državnoj vojnoj instituciji koja zasigurno ima jedan od najkvalitetnijih obrazovnih sistema unutar NATO snaga, te smo uvjereni da će naši pripadnici iskoristiti stečena znanja i svojim daljnjim radom dati veliki doprinos razvoju Oružanih snaga BiH.

Svoj boravak na Univerzitetu nacionalne odbrane u Republici Turskoj oficiri OS BiH su iskoristili i da razmjene stručna iskustva sa kolegama iz Oružanih snaga R.Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Pakistana, Egipta, Afganistana, Jordana,Kine, Azerbejdžana, Kazahstana, Turkmenistana, Ukrajine, Gruzije, Južne Koreje, Saudijske Arabije, Somalije, Nigerije, Albanije, Gambije, Kosova, Sjevernog Kipra te Sjeverne Makedonije.

7 FOTO GALERIJA