Vijesti

Generalmajor Ivica Jerkić primio u oproštajnu posjetu vojnog atašea Slovačke Republike u BiH brigadira Milana Mindeka


Zamjenik načelnika zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Ivica Jerkić primio je 26. septembra 2023. godine u oproštajnu posjetu vojnog atašea Slovačke Republike u BiH brigadira Milana Mindeka, a u nastupnu posjetu novoimenovanog vojnog atašea te zemlje u BiH pukovnika Milana Skruteka.

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH se zahvalio vojnom atašeu brigadiru Milanu Mindeku na njegovom radu u Bosni i Hercegovini i aktivnom učešću u radu Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH u proteklom periodu. Također, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH je novoimenovanom vojnom atašeu Slovačke Republike u BiH pukovniku Milanu Skruteku zaželio  dobrodošlicu i puno uspjeha u daljem radu i budućoj profesionalnoj karijeri.

Tokom sastanka obje strane su pokazale opredjeljenost za okončanje aktivnosti na izradi godišnjeg plana bilateralne saradnje dvije zemlje za 2024. godinu. Pored toga zamjenik načelnika ZŠ OS BiH je izrazio zahvalnost Slovačkoj Republici na značajnoj podršci koju daje odbrambenom sistemu BiH sa posebnim osvrtom na činjenicu da je Slovačka Republika među prvim zemljama, kroz Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB), donirala finansijska sredstva namijenjena za poboljšanje kapaciteta Oružanih snaga BiH, te dala značajan doprinos u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH kroz angažman pripadnika Oružanih snaga Slovačke Republike u sklopu EUFOR-ove misije „Althea“.

U znak potvrde uspješne saradnje zamjenik načelnika ZŠ je odlazećem vojnom atašeu brigadiru Milanu Mindeku uručio plaketu zajedničkog štaba OS BiH.

Odlazeći Vojni ataše brigadir Mindek se zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj saradnji dvije zemlje na polju odbrane, a pukovnik Skrutek koji preuzima dužnost je izrazio spremnost da u skladu sa svojim mogućnostima pruži podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i NATO integracijama.

Sastanak je priveden kraju u uvjerenju da će se planovi bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike podići na još viši nivo na polju školovanja, kurseva i vojnih vježbi.

Sastanku je prisustvovao i oficir za saradnju sa oružanim snagama zemalja EU pukovnik Sanel Đelilović.

 

Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914

E-mail: info@js.mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA