Vijesti

Posjeta britanskog ambasadora u BiH Glavnom poligonu za obuku Manjača


Britanski ambasador u BiH Nj.E. Julian Reilly i načelnik štaba 6. pješadijske brigade OS BiH brigadir Anto Klajić danas su posjetili Glavni poligon Oružanih snaga BiH za obuku Manjača u cilju praćenja realizacije dijela zajedničke vojne obuke Oružanih snaga BiH i Ujedinjenog Kraljevstva koja se realizuje na predmetnoj lokaciji.

Prilikom obilaska poligona za obuku "Manjača", održan je brifing od strane koordinatora zajedničke obuke, u okviru kojeg su gosti upoznati sa dinamikom realizacije ovogodišnje zajedničke obuke, koja uz obuku za operacije podrške miru, uključuje napredno taktičko planiranje i razvoj liderstva.

Tokom posjete gosti su imali priliku i da se upoznaju sa aktivnostima i zadacima jedinica koje učestvuju na predmetnoj obuci koja omogućava vojnim licima iz obje države da razmijene iskustva i rade jedni sa drugima, razvijajući interoperabilnost i operativnu kompatibilnost sa NATO-om.

Ovom prilikom, ambasador Reilly je istakao zadovoljstvo realizacijom još jedne zajedničke obuke. “Ova zajednička obuka predstavlja nadogradnju dugoročne saradnje u razvoju odbrambenih kapaciteta između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, kroz koju će vojno osoblje i jedinice širom zemlje biti u mogućnosti napredovati kroz obuku, mentorstvo i razmjenu vještina. Obuke poput ove direktno podržavaju ambicije Bosne i Hercegovine da doprinese međunarodnim operacijama podrške miru. Zajedno možemo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari ove ambicije,“ istakao je ambasador Reilly.

 

Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914

E-mail: info@js.mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA