Vijesti

Delegacija MO i OS BiH u višednevnoj posjeti SAD-u


Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajorom Ivicom Jerkićem, boravi u službenoj radnoj posjeti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u periodu od 13. do 17. novembra 2023. godine.

Tokom prvog radnog dana, delegacija MO i OS BiH je posjetila Ambasadu Bosne i Hercegovine u Washingtonu D.C. te održala sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u SAD. General Jerkić je tokom sastanka upoznao novoimenovanog ambasadora BiH u SAD, gosp. Svena Alkalaja sa aktuelnom situacijom, trenutnim izazovima, ali i učinjenim napretkom unutar MO i OS BiH. Također, tokom sastanka razmijenjena su mišljenja u vezi modaliteta i načina dodatnog unapređenja kako vojne tako i civilne saradnje između Bosne i Hercegovine i SAD-a, odnosno američke savezne države Maryland. Pored ambasadora BiH u SAD-u,  sastanku je prisustvovao i gospodin Ensar Eminović, savjetnik u Ambasadi BiH.

Istog dana, održan je i sastanak delegacije MO i OS BiH sa predstavnicima američkog Ministarstva odbrane i Združenog generalštaba (ZGŠ) vojske SAD-a, gdje su prisustvovali gospodin Patrick M. Antonietti iz Ureda ministra odbrane SAD-a za politiku i puk. Jamila Fitzpatrick iz Odjeljenja za međunarodnu saradnju ZGŠ vojske SAD-a.

Na  sastanku je razgovarano o dosadašnjoj uspješnoj vojnoj saradnji te mogućnostima dodatnog poboljšanja iste, posebno u oblasti vojne edukacije i modernizacije OS BiH kroz programe vlade SAD-a, kao što su Foreign Military Sales (FMS), Foreign Military Financing (FMF), IMET te Program državnog partnerstva (SPP) i program “Vojska-vojsci” koji se realiziraju sa Nacionalnom gardom Marylanda, a u svrhu unapređenja interoperabilnosti i operativnih sposobnosti OS BiH. Isto tako, na sastanku je razgovarano o eventualnim temama za naredne Bilateralne odbrambene konsultacije između BiH i SAD-a, koje se trebaju održati naredne godine u SAD.

U delegaciji MO i OS BiH, pored generala Jerkića su i savjetnik u Kabinetu ministra odbrane BiH brig. Muhamed Dautović, vojni ataše BiH u SAD brig. Mirko Bošnjak, desk oficir u MO BiH za SAD puk. Enida Ramić i oficir za vezu BiH sa saveznom državom Maryland puk. Admir Jusupović.

info: Ured za odnose s javnošću MO BiH

5 FOTO GALERIJA