Vijesti

Obuka Izviđačke čete 5. pbr u ljetnim uslovima


Na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, realizovana je i završena „Obuka Izviđačke čete 5. pbr u ljetnim uslovima“, dana 30. maja 2024.godine.

Cilj ove obuke je  kontinuirano obučavanje izviđačkih jedinica za izvršenje dodijeljenih zadataka, davanje doprinosa  jačanju operativnih sposobnosti i razvijanju vlastitih  kapaciteta.

Obuka Izviđačke čete trajala je od 20.05.2024. godine do 30.05.2024. godine, te je realizovana u skladu sa scenarijem za obuku i u skladu sa dobijenim komandama gdje je uključena obuka na mirnim vodama, preživljavanje, obuka na transporterima, vojno borenje, MEDEVAC, pretres objekata i hodnja. Pripadnici Izviđačke čete 5.pbr koji su ućestvovali na obuci u ljetnim uslovima, provjerili su i unaprijedili stepen obučenosti, kao i svoje sposobnosti da u realnom vremenu planiraju i realiziraju dodijeljene zadatke. Kao kruna obuke pripadnici Izviđačke čete demonstrovali su svoje sposbnosti i mogućnosti kroz uspješno realizovani pokaznu vježbu.

Na završnom dijelu obuke ispred 5. pbr prisustvovali su: načelnik štaba 5. pbr, brigadir Jasenko Jovanović, PNS za CVS S5 pukovnik Safet Čakar, glavni narednik 5. pbr zastavnik I naraštaja Salkan Užičanin, oficir za pravne poslove, major Enis Latić. Načelnik štaba 5. pbr brigadir Jasenko Jovanović je izrazio zadovoljstvo prikazanom demonstracijom pripadnika Izviđačke čete 5. pbr i posignutim rezultatima na obuci, naglasio značaj ovakvog načina obučavanja pripadnika OS BiH, te istakao da su pripadnici OS BiH, koji su prošli obuku u ljetnim uvjetima, bogatiji za nova iskustva i znanja.

9 FOTO GALERIJA