Vijesti

Seminar „Žene u vojnoj službi”


Na osnovu Pravilnika o ravnopravnosti spolova MO BiH i OS BiH i Plana bilateralne vojne saradnje između MO BiH i Kraljevine Norveške, 27.maja 2024. godine u Neumu otvoren je prvi seminar „Žene u vojnoj službi“.Na prvoj radionici prisustvovao je i zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo, brigadir Bahri Yildiz.

Seminari će se održavati tokom narednih 16 mjeseci (2024. i 2025. godine), u trajanju od po četiri dana. Na seminarima će učestvovati pripadnice OS BiH u svim činovima i kategorijama, iz svih komandi i jedinica OS BiH.

Ciljevi seminara „Žene u vojnoj službi“ su: osnažiti pripadnice OS BiH znanjem i iskustvima potrebnim da se suoče sa svim izazovima vojne profesije posebno kada je riječ o liderskim pozicijama, pozicijama donosioca odluka, razvijanje mentorskih veza, razmjena znanja i iskustava  i  implementacija NATO partnerskog cilja G 0013 „Žene, mir i sigurnost“ s ciljem povećanja učešća pripadnica OS BiH u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Teme su uključivale integraciju rodnih perspektiva u odbrambeni sistem, balansiranje privatnog i profesionalnog života, roditeljstvo, profesionalni razvoj, upravljanje vojnom karijerom te prevenciju diskriminacije i seksualnog uznemiravanja.

Predavači tematskih cjelina seminara „Žene u vojnoj službi“ su iz sastava OS BiH.

Seminari su donacija Kraljevine Norveške iz agende „Žene, mir i sigurnost“, a koja se odnose na učešće žena PVL OS BiH na seminarima pod nazivom „Žene u vojnoj službi“.


Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914

E-mail:mic@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA