Vijesti

Delegacija OS BiH učestvuje na SEDM forumu u Turskoj


Delegacija OS BiH učestvuje na sastanku zamjenika načelnika štabova OS zemalja članica (South-Eastern Europe Defense Ministerial) SEDM foruma, koji se realizuje u periodu od 25. do 27. 6. 2024. godine u Istanbulu, Republika Turska.

Generalmajor Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse, predvodi delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa pukovnikom Hajrudinom Klepićem, izvršnim oficirom ZNZŠ za resurse.

Pored predstavnika zemalja članica SEDM inicijative i Brigade Jugoistočne Evrope (SEEBRIG), na konferenciji učestvuju i predstavnici 16 zemalja. Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Centri za sigurnosnu saradnju (RACVIAC), Centri za kontrolu lakog naoružanja u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (SEESAC), te Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), kao i Agencije za komunikacije i informacije NATO saveza (NCIA) RACVIAC-a .

Tokom konferencije prezentirane su aktivnosti i ostvareni rezultati u proteklom jednogodišnjem periodu, te razmijenjena viđenja i ideje daljnjih pravaca razvoja inicijative, kao i podizanja vojne saradnje na viši nivo.
Pored učesća na konferenciji, generalmajor Ahmić posjetio je i Univerzitet nacionalne sigurnsti Ministarstva odbrane R. Turkske, gdje je prilikom realizovane posjete rektoratu, posjetio i pripadnike Oružanih snaga BiH, koji se nalaze na operativnom i strateškom nivou vojnog usavršavanja i edukacije.

Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914

E-mail:mic@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA