Vijesti

Inspekcija Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja


Verifikacijski centar ZŠ OS BiH formirao je Prateći tim Bosne i Hercegovine koji je primio Ispekcijski tim Republike Hrvatske u periodu od 25.06. do 27.06.2024. godine koji je proveo inspekciju jednog predmeta inspekcije u Bosni i Hercegovini, shodno odredbama Sporazuma o Subregionalnoj kontroli naoružanja, Član IV, Aneks 1-B, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hecegovini.

U sastav Inspekcijskog tima Republike Hrvatske bio je pridružen jedan gost posmatrač iz OSCE-a iz Kraljevine Norveške, a timu Bosne i Hercegovine bila su pridružena dva gosta promatrača OSCE-a iz Ujedinjenog Kraljevstva i R. Češke. Inspekcijski tim Republike Hrvatske je posjetio lokaciju OS BiH „Zdravko Čelar“ u Derventi, gdje je navedeni tim prihvaćen od strane komandanta lokacije pukovnika Rodoljuba Manigode, koji je shodno odredbama Sporazuma prezentirao brifing lokacije i predmeta inspekcije.

Poslije prezentacije brifinga inspekcjski tim je obišao sredstva ograničena po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja koja pripadaju zahtijevanom predmetu inspekcije. Za vrijeme inspekcije je konstatovano da se Bosna i Hercegovina kao jedna od strana u Sporazumu u potpunosti pridržava odredbi propisanih Sporazumom o Subregionalnoj kontroli naoružanja. Na završnom debrifingu održanom na kraju inspekcije, vođe Inspekcijskog i Pratećeg tima kao i gosti posmatrači iz OSCE-a su izrazili zadovoljstvo načinom provedbe inspekcije, te je istaknuto da je aktivnost protekla uspješno u skladu sa slovom i duhom Sporazuma o Subregionalnoj kontroli naoružanja, što doprinosi uspješnoj izgradnji povjerenja i sigurnosti u regionu jugoistočne Europe.

3 FOTO GALERIJA