Vijesti

Sastanak Vojnog komiteta NATO-a u Briselu u formatu misije ''Odlučna podrška''


Drugog dana radne posjete Briselu, 17.05.2017. godine, delegacija OS BiH koju je predvodio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč, učestvovala je na sastanku u formatu misije ''Odlučna podrška'', na kojem su bili prisutni načelnici generalštabova zemalja članica NATO i partnerskih zemalja čiji pripadnici učestvuju u misiji podrške miru u Afganistanu.

Službenom dijelu sastanka prethodila je ceremonija polaganja vijenaca za sve poginule pripadnike NATO i partnerskih zemalja u misiji „Odlučna podrška“, a ispred BiH u ceremoniji su učestvovali general Jeleč i brigadir Kožljak.

Tokom sastanka diskutovalo se o trenutnoj političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, s težištem na implementiranje misije ''Odlučna podrška'', kao i o razvijanju plana aktivnosti za 2018. godinu i poslije, a sve u skladu s NATO dugoročnom opredijeljenosti za angažovanjem na uspostavi i održavanju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu.

Nakon sastanka, general Jeleč je imao više kratkih susreta s predstavnicima NATO i partnerskih zemalja, tokom kojih je razmijenio stavove i poglede o situaciji u Afganistanu i misiji „Odlučna podrška“.

General Jeleč je također u svrhu pripreme za sastanak obavio radno-konzultacijske sastanke u Misiji BiH pri NATO, gdje su ga ambasador Almir Džuvo i brigadir Alija Kožljak upoznali s ključnim aktuelnostima u NATO i aktivnostima koje slijede.

U sastavu delegacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sastancima u NATO su prisustvovali šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Alija Kožljak, zamjenik šefa vojnog dijela misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković, štabni oficir u vojnom dijelu misije BiH pri NATO major Zvonimir Duvnjak, te major Dario Tucaković iz kabineta načelnika ZŠ OS BiH.

4 FOTO GALERIJA