Vijesti

Vjersko predavanje pripadnicima KOiD OS BiH pravoslavne vjeroispovijesti


Dana 22.06.2017. godine, na lokaciji kasarne “Travnik” u Travniku održano je prigodno predavanje štabnog sveštenika KP OS BiH, protunamjesnika dr. Dragana Grujića, na temu “Značaj Krsne slave za pravoslavne Srbe”.

Vjerskom predavanju prisustvovali su pripadnici komande KOiD, CPR i polaznici vojnih kurseva u CPR/KOiD pravoslavne vjeroispovijesti.

U svom predavanju protunamjesnik dr. Grujić Dragan istakao je značaj Krsne slave u srpskom narodu, a posebno se osvrnuo crkveno gledanje prema običajima Krsne slave.

Prisutnim pripadnicima OS BiH, protunamjesnik dr. Grujić objasnio je način prenošenja Krsne slave s koljena na koljeno i način preuzimanja slave od svojih očeva, kao i slavljenja svetkovine s rodbinom, prijateljima i komšijama u cilju njegovanja tradicije, običaja i sjećanja na predake.

Predavanje je proteklo u prijatnoj i zanimljivoj atmosferi. Protunamjesnik dr. Grujić se na kraju zahvalio na srdačnom dočeku i sveukupnoj atmosferi navodeći kako se u kasarni “Travnik” u Travniku uvijek prijatno osjeća, i da će se uvijek rado odazvati u ovakvoj i svakoj drugoj prilici.