Vijesti

Vaskršnji prijem u Komandi za obuku i doktrinu


Na lokaciji kasarne “Travnik” u Travniku, 04.05.2016. godine, a povodom Vaskrsa pripadnici OS BiH pravoslavne vjeroispovjesti priredili su svečani prijem za pripadnike KOiD i zvanice iz političkog, kulturnog i vjerskog života. Prijemu su pored pripadnika KOiD prisustvovali zamjenik NZŠ OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić, komandant 6. pbr brigadni general Radovan Ilić, predstavnici turskog EAT-a (savjetodavnog tima) EUFOR-a iz sastava OS R. Turske, načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić, predstavnici općinske i kantonalne vlasti, predstavnici MUP-a SBK, kao i predstavnici vjerskih institucija iz Travnika.

Riječima dobrodošlice prisutnim se obratio organizator svečanog prijema pukovnik Milorad Krajšumović VD načelnika štaba KOiD. On je ovom prilikom pripadnicima OS BiH pravoslavne vjeroispovjesti čestitao Vaskrs navodeći kako Vaskrs kao najveći pravoslavni praznik, simboliše pobjedu života nad smrću. Posebnu zahvalnost uputio je predstavnicima lokalne zajednice, načelniku općine, predstavnicima vjerske službe i drugima koji su zajedno sa pripadnicima OS BiH uveličali obilježavanje ovogodišnjeg Vaskrsa. ”Ovo je prilika da i mi kroz ova druženja, pružimo ruku jedni drugima, šireći prijateljstvo, a time na lakši način realizujemo zadatke koji se pred nas postavljaju” naglasio je pukovnik Krajšumović.


Štabni sveštenik KP OS BiH jerej mr. Dragan Grujić nakon čestitke za Vaskrs, svojim obraćanjem ukazao je na pozitivnosti ovakvog načina obilježavanja vjerskih praznika u OS BiH, kao i pozitivnom odnosu sa lokalnom zajednicom. Takođe je posebnu zahvalnost uputio gostima iz civilnih struktura te još jednom naglasio kako je ovaj vid obilježavanja vjerskih praznika posebno izražen na lokaciji kasarne “Travnik”, gdje se izuzetno prijatno osjeća, dodajući da je ovo prilika da jedni drugima pružimo ruku pomirenja i oprosta, da prošlost ostavimo iza sebe i sretno živimo u Bosni i Hercegovini.

General major Mirko Tepšić, uz čestitku za Vaskrs pravoslavnim vjernicima, svim prisutnim zahvalio se na odzivu, posebno ukazao zahvalnost za prisustvo predstavnika vjerskih službi i civilnih struktura vlasti. Naveo je da na multietičnost OS BiH, pozitivno utiče ovakav vid druženja i obilježavanja, na kojem su prisutni i predstavnici civilnih struktura čime šalju pozitivnu poruku javnosti o uzajamnoj saradnji.