Vijesti

Zajednički iftar u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini


Na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini, u četvrtak 08. juna 2017. godine, upriličen je Zajednički iftar čiji domaćin je bila 4. pbr OS BiH zajedno sa 4. blp.

Pored većeg broja pripadnika OS BiH, iftaru su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH g-din Sead Jusić, brigadni generali Mirsad Ahmić, Enes Husjenović i Kenan Dautović, izaslanik vojnog muftije Brigadni imam Haris ef. Hadžić, predstavnici Islamske zajednice Čapljine, Ljubuškog, Mostara, Stoca, Nevesinja, Gacka, te predstavnici civilnih struktura vlasti HNK-a, boračkih udruženja i organizacija, demobilisani i penzionisani pripadnici vojske, kao i mnogi drugi gosti.

Zajednički iftar s pripadnicima 4. pješadijske brigade dio je redovnih i planskih sadržaja koji se provode tokom mjeseca Ramazana u sklopu realizacije plana vjerskih aktivnosti u komandi i jedinicama 4. pješadijske brigade.

Ovo iftarsko druženje bila je prilika za susret sa mnogim dragim ljudima iz različitih sfera društvenog života, koji su izrazili svoju veliku radost i zadovoljstvo što su bili u prilici prisustvovati jednom ovakvom skupu.

Po završetku iftara i proučene dove, prisutnima se obratio brigadni imam Ibrahim ef. Ćatić. Zahvalio se svim na odzivu i prisustvu ovom iftaru, koji je bio lijep i ugodan. Istakao je da je mjesec Ramazan najodabraniji mjesec u životu pripadnika islama i da je iftarsko vrijeme posebno odabrano vrijeme, jer se s njim upotpunjuje obred posta. To je mjesec ispunjen brojnim blagodatima, zato ga trebamo provesti u ibadetu i iskrenoj pobožnosti, u popravljanju međuljudskih odnosa, učvršćivanju pokidanih veza, njegovanju suživota s drugima, te oslobađanju od duhovnih bolesti kao što su sebičnost, egoizam i samozadovoljnost.

U ime komandanta 4. pješadijske brigade obratio se načelnik štaba brigade brigadir Senad Memić, istakavši kako brigada pored redovnih zadataka koje realizuje u sklopu dodijeljene misije, svestrano daje podršku i ostvarivanju vjerskih prava i sloboda svih pripadnika ove jedinice. Zahvalio se u ime komandanta svima koji su došli na Zajednički iftar i što su svojim prisustvom učinili da ova ramazanska veče bude ljepša i potpunija. Svim postačima zaželio je da im ostali dani Ramazana proteknu u ugodnom i lakom postu.

Nakon završetka iftara, klanjana je teravih namaz u mesdžidu kasarne, da bi poslije toga bilo nastavljeno ugodno druženje u biblioteci mesdžida.

10 FOTO GALERIJA